Boeuf Bourguignon

  • Frans, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 04-11-2007

Het is een "echt Frans "gerecht, dat heerlijk is geserveerd in een diep bord, waarna je met stokbroodin de saus kunt dopen maar ook met aardappelpuree, rode kool en appelmoes is het een heerlijk feest! Je kunt de ingredienten makkelijk aanpassen en wat over is kun je invriezen.Als je dit een dag van te voren maakt smaakt het nog lekkerder en als je dan bezoek krijgt hoef je tenminste niet de hele tijd in de keuken te staan.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
600 gr rib/runderlappen
150 gr spekblokjes
Klein blikje tomatenpuree
1 eetlepel bloem
Halve pot zilveruitjes
4 sjalottjes of 2 uien
5 teentjes knoflook Heel grof gehakt)
75 gr boter
kwart liter rode wijn
kwart liter krachtige rundvleesbouillon
2 à 3 laurierblaadjes
(verse) tijm een paar takjes
1 à 2 gehakte gedroogde chilliepepertjes (als je van wat pittiger houdt)
peper
zout
400 gr worteltjes
250 gr champignons of andere soorten paddestoelen
maizena


Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 879,42 kcal
Koolhydraten 36,04 g
Eiwitten 47,57 g
Vetten 52,16 g
Benodigdheden
braadpan of snelkookpan

Voorbereiding

Snijd de rib/runderlappen in blokjes van zo'n 3 cm en zorg dat het vlees op kamertemperatuur is voordat je het gaat bakken, anders wordt het vlees niet mals. Leg het in een grote schaal en strooi er (vers gemalen) zwarte peper en zout naar smaak op.

Bereidingswijze

Bak de spekjes uit en haal ze uit de braadpan.
Bak de blokjes rundvlees in etappes snel bruin rondom (tussendoor uit de braadpan halen) Eventueel extra boter toevoegen tussendoor om aanbranden te voorkomen.
Fruit in deze boter 2 minuutje de sjalotjes, knoflook, chiliepepertje, zilveruitjes en voeg daarna het rundvlees toe. (niet de spekblokjes) En bak dit nog even door.
Voeg hierna de tomaten puree en de eetlepel bloem toe en bak dit even.
Voeg hierna de spekblokjes toe.
Goed roeren tegen aanbakken!
Voeg hierna de wijn, bouillon, laurierblaadjes en tijm toe.
Nu laten koken en dan op een klein pitje zetten. Snijd de wortelen in plakjes en voeg deze toe.
Nu zo'n 2-3 uur laten stoven met de deksel op de pan.(regelmatig proeven, het vlees moet uit elkaar vallen) Het vlees moet in zijn geheel onderstaan. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je meteen iets meer wijn en bouillon toevoegen of als het later wat inkookt gewoon water.
Ongeveer een half uur voordat je het op wil dienen bak je de champignons goudbruin en voeg je deze toe. Mocht je dit gerecht in willen vriezen, dan is dat lekkerder zonder champignons, deze kun je dan later toevoegen.
Proef de boeuf bourguignon en voeg eventueel naar smaak nog wat peper en zout toe.
Op het laatst de saus binden met maizena zodat er een saus zo dik als yoghurt ontstaat.

Bron

?

Serveertip

Lekker met stobrood om te dopen, of met aardappelpuree, rode kool en appelmoes

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

pippewies avatar
pippewies 22-11-2008

Bedankt voor dit heerlijke recept! Heb het een paar weken terug gemaakt en het was een doorslaand sucees! Vandaag ga ik het nog een keer maken maar nu in mijn romertopf

ggiea avatar
ggiea 18-11-2007

Ik heb je recept meegenomen. groeten Agnes

alidada avatar
alidada 18-11-2007

Neem dit recept mee, het lijkt me heerlijk op een koude dag. Ik ga het maken in mijn slowcooker. Groetjes, Louise

hortu006 avatar
hortu006 16-11-2007

Een geweldig recept voor winterse dagen Top

moedertjeh52 avatar
moedertjeh52 16-11-2007

Dank je wel voor dit receptmhet lijkt me heerlijk groeten Anny

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten