Amandelspijs om zelf te maken

  • Nederlands, Banket
  • 10-20 min.
  • Geplaatst op 29-10-2007
  • Amandelspijs om zelf te maken

    Amandelspijs om zelf te maken

    Amandelspijs om zelf te maken

  • Amandelspijs om zelf te maken

    Amandelspijs om zelf te maken

    Amandelspijs om zelf te maken

Een lekker recept om zelf amandelspijs te maken. Veel goedkoper en lekkerder dan de gekochte amandelspijs. Het gemakkelijkste is de amandelen zonder vlies te gebruiken. Amandelen met vlies zijn iets bewerkelijker.
Hier in Duitsland (misschien ook in Nederland) zijn zakjes met gemalen amandelen te koop. Maakt het recept nog gemakkelijker, maar de amandelspijs wordt dan wel iets fijner van structuur.
Wordt in een recept gemeld dat je nog ei door het amandelspijs moet mengen, dan is dit meestal omdat de amandelspijs te vast is (vaak zo`n blok!). Heb je de amandelspijs zelf gemaakt en is deze nog goed te verwerken, dus zacht, dan geen ei erdoor mengen, maar gewoon zo gebruiken!
Voor de amandelspijs op de foto heb ik de dubbele hoeveelheid gebruikt.

Deel dit recept

Ingrediënten 10 personen
125 gram amandelen zonder vlies of 125 gram gemalen amandelen
125 gram suiker
1 ei
mespunt zout
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Keukenmachine of amandelmolen (alleen als je hele amandelen gebruikt)

Bereidingswijze


Heb je amandelen met vlies zet deze dan op met koud water en breng ze aan de kook.
Giet het water af zodra het kookt en spoel de amandelen in een vergiet om met koud water.
Nu kun je de vliesjes goed verwijderen.
Doe de amandelen in een schone doek en spoel ze goed af.

Doe de amandelen met suiker, ei en zout in de keukenmachine en maal hiervan een gladde pasta. (Kan ook in een amandelmolen.)

Heb je gemalen amandelen dan alle ingrediënten door elkaar mengen.

Laat de amandelspijs minstens een week staan voordat je het gaat gebruiken.
Het is lange tijd houdbaar in de koelkast en je kunt het ook invriezen.

Bron

Hele oude Libelle-bijlage

Serveertip

Lekker voor gevulde speculaas of een amandelstaaf, maar ook in toetjes en ander gebak heerlijk.

Laatste reacties

pwiggers avatar
pwiggers 19-11-2018

Wat leuk om te horen jobvink1. Ook ik maak dit jaaar weer mijn eigen amandelspijs en met kant-en-klare gemalen amandelen. Gemakkelijk en snel klaar.

jobvink1 avatar
jobvink1 15-11-2018

En ik zie nu tot mijn eigen hilariteit dat ik mijn vorige staafmixers had kunnen redden als ik kant-en-klaar amandelmeel gebruikt had, waarmee je spijs kunt maken zonder je elektronica te oververhitten. Gelukkig heb ik hier een goed gesorteerde Turkse super in de buurt, die heeft dat een stuk goedkoper dan de Plus of AH.

jobvink1 avatar
jobvink1 15-11-2018

Ik bewaar je recept al jaren in mijn kookboekje, maar nu pas komt het ervan om te reageren. Geweldig idee om het zelf te maken; elk jaar maak ik zeker een kilo amandelspijs met jouw recept en die verwerk ik in allerlei gevulde speculazen die ik dan weggeef of zelf verorber. Inmiddels heb ik ook een recept voor de speculaas-kruidenmelange te pakken, dus nu is mijn jaarlijkse gevuld speculaas helemaal handwerk zonder pakjes en zakjes. Zelfgemaakte spijs is zoveel lekkerder dan die uit een pakje. Mijn dank dus voor het delen!

moniquek1 avatar
moniquek1 20-01-2018

Hoi Petra gisteren de spijs gemaakt met honing ,ik heb er alleen 100 gr in gedaan vond het al veel ,hoe zeg je het slapper er uit zien dan met de suiker. Ik moet wel wennen aan de smaak heel anders dan met suiker,maar altijd nog veel beter dan de pakjes die je in de winkel koopt.gr Monique

pwiggers avatar
pwiggers 14-11-2017

Hoi Moniique je kunt dan ook 125 gram honing gebruiken of 100 gram agavesiroop. Groetjes, Petra

moniquek1 avatar
moniquek1 14-11-2017

Weet je ook hoe ik het zou moeten doen als ik honing wil gebruiken in plaats van suiker en hoeveel, groetjes monique

moniquek1 avatar
moniquek1 19-11-2015

neem je recept mee ,ben benieuwd groetjes monique

hermien_kg avatar
hermien_kg 14-11-2015

Volgende week ga ik weer even naar Bocholt en dan neem ik een paar zakjes gemalen amandel mee. Ik heb je recept al in mijn kookboek gezet. Groetjes, Hermien

Purrie avatar
Purrie 14-11-2015

O wat ben ik blij met dit recept! Heb nog nooit amandelspijs gezien hier in het land van Sinterklaas... wauw ik ga het snel proberen, dank!

m0niquee avatar
m0niquee 29-10-2014

Ik wil dit recept maken met kant en klare amandelmeel, maar moet ik dan evengoed 125 gram gebruiken?

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten