
Voordeeg:
* 100 gr ongebleekte bloem
* 100 gr halfvolle melk (of een gelijk mengsel van volle melk en water)
* 1/4 tl gedroogde gist
deeg:
* 50 gr ongebleekte bloem
* 50 gr volkorenmeel
* 250 gr waldkornmix
* 190 gr lauwwarme halfvolle melk (of een gelijk mengsel van volle melk en water)
* 1 tl suiker
* 1 tl zout
* 1 tl gedroogde gist
* 20 gr zachte roomboter
* 1 el zonnebloempitten
* 1 el pompoenpitten
bovenkant:
* zaden-, pitten- en granenstrooisel
Gisteren heb ik met Zilla een bezoek gebracht bij de molen in Hoofddorp. Je kunt hier veel soorten meel kopen en de molenaar doet flink zijn best om alles zo goedkoop mogelijk te houden, erg fijn. Ik heb een zakje waldkornmix gekocht, in de overtuiging dat ik daar vast wel een recept van had in één van mijn broodboeken. Niet dus. Gelukkig bestaat er ook nog zoiets als internet en heb ik al speurend een recept gevonden en dat weer zo aangepast dat er eigenlijk wel een ontzettend lekker broodje uit de oven is gekomen!
Let wel op: de hoeveelheid van het vocht is in grammen, niet in mililiters!
Meng de ingrediënten voor het voordeeg met een lepel door elkaar en laat dit afgedekt op een tochtvrije plaats 10 uur rijzen.
Strooi/schenk alles voor het deeg over het voordeeg en meng dit 10 minuten. Het deeg is vrij vochtig en blijft net aan je handen plakken, dus helaas niet geschikt om met de hand te bewerken. Dek het deeg af en laat dit in 1- 1/1/2 uur in omvang verdubbelen, even afhankelijk van hoe warm het in huis is. Sla het deeg daarna nog zo'n 5 minuten goed door, doe het in een ingevet en met bloem bestoven broodblik (van ongeveer 20 cm lang) en laat het deeg nogmaals afgedekt rijzen tot het bijna over de rand uit rijst (duurt ongeveer een uur, wederom afhankelijk van de temperatuur in huis).
Verwarm de oven voor op 220 graden. Strooi ongeveer 2 el strooisel over de bovenkant en druk het een klein beetje aan. Kerf met een mes een lichte inkeping over de lengte van het deeg en bak het brood in 35-40 minuten gaar. Kieper het brood daarna uit het blik (pas op, verbrand je handen niet), schud het teveel aan zaden eraf en laat het brood op een rooster afkoelen. En daarna...smikkelen maar!
Www.foodbgood.com
rinnepin 22-08-2011
Hai Jojanneke,
Ik heb hier eigenlijk nooit problemen mee gehad, dus bang...nee Je moet het brood ook niet diep insnijden, enigszins zacht inkerven is voldoende.
groet!
Rinske
Jojanneke3 22-08-2011
Kijkt me heel lekker, maar zijn jullie niet bang dat het deeg inklapt als je er met een mes inkepingen inkerft? Gr. Jojanneke3
Jojanneke3 22-08-2011
Kijkt me heel lekker, maar zijn jullie niet bang dat het deeg inklapt als je er met een mes inkepingen inkerft? Gr. Jojanneke3