heksenbrood
- Brood
- 60-120 min.
Er bestaan 2 versies over de herkomst van dit heksenbrood. Volgens de eerste is dit het soort brood dat heksen eten na een tochtje per bezemsteel door een koude Halloween-nacht. Het zou evenwel ook kunnen dat dit brood zo lekker is dat zijn griezelige naam andere eters op afstand moet houden. Want na één hap van deze lekkernij ben je niet meer geneigd met een ander te delen. Vooral vers uit de oven is dit volkorenbrood, bestreken met gesmolten boter en belegd met ui, champignons en pittige kaas, echt onweerstaanbaar
Ingrediënten 6 personen
Voor het deeg500 g Boerenbruin
290 ml water
12 g verse gist of 6 g droge gist
8 g zout
15 g boter
10 g Provençaalse kruiden
50 g gesmolten boter
3 middelgrote, fijngehakte uien
een blikje champignons
200 g geraspte kaas
Bereidingswijze
Voeg de ingrediënten voor het deeg samen en kneed 20 minuten met de hand, met een kneedmachine of met een broodmachine. Bedek het deeg met een vel plastic en laat 30 minuten rijzen op kamertemperatuur. Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken. Rol elk stuk rechthoekig uit tot een dikte van 1,5 cm. Leg de deegplakken op een ingevette bakplaat en bestrijk ze lichtjes met de gesmolten boter. Beleg met de fijngehakte uitjes en de champignons. Bestrooi met geraspte kaas. Laat nog 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.
Bak de heksenbroden 25 minuten in een voorverwarmde oven op 220° C.
Bron
soezie