rode linzensoep
- Turks, Soep
- 30-60 min.
Een klassiek Turks recept voor Rode linzensoep oftewel mercimek corbasi. Nog veganistisch ook!!!
Ingrediënten 4 personen
Olie, zout4 theelepels paprikapoeder
4 theelepels gemalen komijnzaad
Een grote ui
Een paar tenen knoflook
Bouillonblokjes voor 1 liter (groente- of kruidenbouillon)
175g rode linzen
Flinke klont boter
Eetlepel salça (of tomatenpuree)
Eventueel als je ze in huis hebt:
1 a 2 aardappeltjes
Wortel
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 794,17 kcal |
Koolhydraten | 48,00 g |
Eiwitten | 24,96 g |
Vetten | 48,62 g |
Benodigdheden
staafmixer of blender
Voorbereiding
schil de eventuele aardappel(s) en wortel, was de linzen, snipper de ui
Bereidingswijze
fruit de ui met de olie en een beetje zout tot het glazig, gelig is. Doe dan de knoflook erin en laat het een halve minuut warm worden. Dan doe ik er 5 mokken kokend water bij (uit de waterkoker).
Dan gooi ik alles erin, de paprikapoeder, de bouillonblokjes, de linzen (gewassen) en eventueel de aardappel(s) en wortel. Dan laat je het op een zacht pitje ongeveer 3 kwartier a een uur koken.
Als laatste pak je een steelpannetje, daar doe je het komijnzaadpoeder in en je zet gas vol aan. Als je het komijn begint ruiken, dan doe je de boter erbij. Als de boter gesmolten is de salca erbij en dat laat je even op het gas ongeveer een minuut pruttelen (tot het goed gemengd is) .
Gooi het bij de rest van de soep en pureer alles met de staafmixer. En dan Afiyet Olsun (eet smakelijk)
Bron
verschillende bronnen door elkaar
Serveertip
je kan er wat peterselie in doen of een gedroogd pepertje om het pittig te maken!
verschillende streken is verschillende recepten, de komijnzaad erin wordt gegeten in centraal turkije, maar bijvoorbeeld aan de zwarte zee laten ze het weg.