Spitskool met gehakt en witte rijst

  • Goedkoop en snel, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 04-10-2007
  • Spitskool met gehakt en witte rijst

    Spitskool met gehakt en witte rijst

    Spitskool met gehakt en witte rijst

  • Spitskool met gehakt en witte rijst

    Spitskool met gehakt en witte rijst

    Spitskool met gehakt en witte rijst

  • Spitskool met gehakt en witte rijst

    Spitskool met gehakt en witte rijst

    Spitskool met gehakt en witte rijst

  • Spitskool met gehakt en witte rijst

    Spitskool met gehakt en witte rijst

    Spitskool met gehakt en witte rijst

  • Spitskool met gehakt en witte rijst

    Spitskool met gehakt en witte rijst

    Spitskool met gehakt en witte rijst

Iedereen die dit gerecht heeft gegegeten is er enthousiast over en wil meteen het recept hebben.
Het is makkelijk en snel te maken en het eet lekker licht weg.
Het kan natuurlijk ook met b.v. Chinese kool.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
500 gr. witte rijst,
500 gr. rundergehakt,
500 gr. in reepjes gesneden spitskool,
100 gr. kip- of runderbouillon (niet moeilijk, lees even verder),
2 grote uien in blokjes gesneden,
1 teentje uitgeperste knoflook,
1 theelepel djahé (gemberpoeder)
1 eetlepel kerriepoeder,
(versgemalen) peper en zou naar smaak,
olijfolie,
sweet chilisaus (loempiasaus),
gebakken uitjes (bv van conimex)






Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Kookpan voor de rijst.
Wok of hapjespan voor het vlees/groentemengsel.
Snijplank en vergiet.

Voorbereiding

De spitskool in dunne reepjes snijden.
(Ik koop de spitskool zelf meestal kant en klaar geneden, en 100 of 200 gram meer maakt echt niet uit, minder wél.)
De de uien in blokjes snijden.
Pers 1 teentje knoflook uit.
Voor de bouillon giet ik 100 ml kokend water in een mok en doe er een verkruimelde bouillontablet bij. Even mengen en klaar.
Zet de specerijen vast klaar.






Bereidingswijze

Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.

Zet een hapjespan op een middelhoog vuur.
Scheutje olijfolie er in en het rundergehakt toevoegen en rul bakken.
Met peper en zout het gehakt kruiden naar eigen smaak.
Als het gehakt bijna gaar is alvast de blokjes ui toevoegen.
Nu ook de knoflook en djahe goed over het gehakt-ui-mengsel verdelen. Pas om met de djahe, want dat is gauw teveel.

Dit op een laag vuur even warmhouden todat je de rijst gaat afgieten.
Het is de bedoeling dat je 5 minuten voor opdienen pas de spitskool gaat toevoegen zodat deze knapperig blijft.

Spitskool beetje bij beetje toevoegen aan het gehakt en omscheppen todat je alles in de pan hebt.
De bouillon over het geheel gieten en doorroeren.
De kerriepoeder goed verdelen en doorroeren.

Nu snel serveren.

Bron

De basis uit een boekje van de Spar, maar inmiddels helemaal aangepast aan mijn smaak en stijl.

Serveertip

Schep op de ene helft van het bord de witte rijst.
Op de andere helft het gehakt-kool-mengsel.
Trek met sweet chilisaus een streep op de scheiding tussen de rijst en het vlees/kool.
Doe op het midden van het gerecht een flinke dot kant en klare gebakken uitjes op.

Dit gerecht is oorspronkelijk met gebakken aardappeltjes en knoflooksaus. Ook erg lekker.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

belly1969 avatar
belly1969 21-10-2020

Vandaag gemaakt smaakte zeer goed. Zelf houd ik van pittig ,heb een theelepel Surinaamse sambal er aan toegevoegd

mobiel_1350770382 avatar
mobiel_1350770382 02-04-2017

Vandaag gemaakt. Heerlijk recept! Ik heb gesmuld, bedankt!

YvonneR65 avatar
YvonneR65 25-07-2016

hmm dit keer alles op... en ik had veel gemaakt... wel geraspte kaas erdoor dit keer maar het was weer een succes

JoanneZH avatar
JoanneZH 14-07-2015

Ben het ook helemaal met Annejuul eens:) Net een recept voor mij. Alleen had ik dit keer mijn nieuwe keukenmachine uitgeprobeerd. Helaas werd de spitskool pap, maar alsnog was de smaak goed. De volgende keer toch maar weer snijden.

wideciro avatar
wideciro 15-12-2014

Ik neem je recept mee, dankjewel,

denisevd85 avatar
denisevd85 18-08-2014

Wat annejuul hieronder al zegt! Mijn twee kinderen zijn ook verschrikkelijk slechte eters, maar na jouw receptje vanavond gemaakt te hebben was dat opeens helemaal over. Erg lekker! Dank je wel

Annejuul avatar
Annejuul 12-01-2012

Vanavond hebben we dit gegeten, het was een succes en erg lekker! Ook de serveertip viel in de smaak. Mijn zoontje van anderhalf die de laatste tijd niet wil eten, had zijn bord helemaal leeg vandaag!

avalon25 avatar
avalon25 22-09-2010

heb dit vanavond gemaakt en me man en ik vonden t lekker!Idd niet te zwaar en lekker gezond.Zelfs me zoontje van 6 klaagde niet!

thea24 avatar
thea24 13-07-2010

Dit recept al weer gemaakt deze week,en ook m,n dochter dit recept meegegeven op vakantie en wij vinden het erg lekker en bedankt voor het recept GR THEA

ankepee avatar
ankepee 07-02-2010

Dit gerecht vanavond voor de vierde keer op tafel gezet; lekker en makkelijk!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten