Vis in het zuur Atjar Ikan
- Indonesisch, Bijgerecht
- 20-30 min.
Zuren komen in de Indonesische keuken zeer veel voor, niet alleen omdat gerechten na inmaak langere tijd houdbaar zijn, maar ook als frisse bijgerechte, die ook zonder koelkast dank zij de bereiding met azijn zelfs in een tropisch klimaat de andere dag nog genuttigd kunnen worden.
Voorbereiding
Dit gerecht blijft enkele dagen goed. Men kan het recept gebruiken om een restantje vis op te maken.
Bereidingswijze
Snijd de markreel in 2 - 3 stukken, zout ze en bak ze geelbruin in de hete olie. De vis hoeft niet helemaal gaar te zijn. Wrijf uien, knoflook, sambal, koenjit, kemiri?s en Javaanse suiker tot een brij en bak die op in 3 eetlepels van de overgebleven olie. Voeg er de azijn aan toe en een scheutje water en laat hierin de vis gaar stoven, maar niet al te gaar. Doe ze in een schaal en giet de azijnsaus met de kruiden er overheen.
Bron
Indonesisch kookboek