
½ grote of 1 kleine knolselderij in blokjes (met citroensap besprenkeld)
sap van 1 citroen
ca. 3-5 teentjes knoflook (of naar smaak), in stukjes gesneden
½ - 1 ½ dl olijfolie, liefst vierge;
(officieel is het 1 1/2 dl, maar ik gebruik liever minder voor de lijn. ½ dl is genoeg. Ik weeg trouwens niets af, doe het puur op gevoel)
ca. ½ dl halfvolle of volle melk
zout (evt. kruidenzout)
versgemalen peper
pond witvisfilet, liefst stevig en met een enigszins 'zoete' smaak, zoals victoriabaars, roodbaars, tilapia, rogvleugel
ca 1-2 e.l olijfolie om de vis te bakken (niet vierge)
Facultatief:
bloem, zout, peper om de vis in te wentelen en te bakken.
zelf doe ik dat niet, zonde van de vis en te vet
Pannen voor de knolselderij (+ saus) en de vis. Staafmixer of keukenmachine. Voorverwarmde schaal of -borden.
Zo verrassend lekker deze knolselderijsaus. En ook zo verrassend eenvoudig!
Je moet natuurlijk wel van knoflook houden!!
Was en snijd alle ingredienten zonodig. Pers de citroen.
Kook de selderij in ruim kokend water met zout in ruim 20 min. gaar.
(ondertussen kunt u ook de evt bijgerechten maken)
Laat uitlekken en pureer selderij samen met knoflook, citroensap, zout en peper in de staafmixer/keukenmachine.
Laat de keukenmachine draaien en schenk er de olie in een dun straaltje bij.
(gebruikt u de staafmixer, schenk dan beetje bij beetje de olie erbij en mix onderwijl; afhankelijk van de hoeveelheid misschien in 2 keer).
Schenk de melk er langzaam bij tot u een stevige saus krijgt
Houd de saus warm. Zet het nog even op een zacht pitje.
Bak ondertussen de vis bestrooid met peper, zout (en evt. meel) in olijfolie aan beide kanten bruin.
Serveer de selderijsaus bij de vis op een warm bord of schaal
Dit is een onderdeel van een griekse maaltijd.
Er passen (volkoren) rijst, gebakken aardappeltjes of frites bij.
Een lekkere groente, zoals spercieboontjes, peultjes/worteltjes of courgettes. Plus natuurlijk een frisse eenvoudige salade.
Toe wellicht Yaourti me meli (griekse yoghurt met honing).
TIP culinair - Nieuwe middellandse zee keuken (iets aangepast)
anne. 14-03-2008
Lijkt me lekker Jacqueline ga ik vandaag nog proberen, heb nog 3/4 knolselderij liggen.
Dank en groet, Anne.
pwiggers 25-10-2007
Hoi,
Dit recept lijkt me ook heerlijk. Weer eens vis op een andere manier. Bedankt, Petra