Hartige Taart

  • Hoofdgerecht
  • 20-30 min.

Basisrecept voor bodem en toplaag om zelf mee te varieren. Hoeveelheid is voldoende voor een spingvorm van 26 cm doorsnede of 12 kleine vlaaivormpjes van +/- 10 cm doorsnede.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 recipe.people
Voor de bodem:
200 gr bloem
100 gr boter
3/4 theelepel zout

Schenkmengsel voor de toplaag:
4 eieren
1/4 ltr slagroom (slankere variant 1/8 ltr melk)
peper,zout
125 gr geraspte kaas
5 eetl. water

Vullingvariaties:
1. blokjes ham
2. pittig gekruid en rul gebakken gehakt
3. uitgebakken spekjes
4. blokjes gare kipfilet
5. ham en doperwtjes en mais
6. roosjes beetgare bloemkool of broccolie
7. zeevruchten en stukjes rauwe vis (vervang dan de geraspte kaas uit de toplaag door een stukje (75 gr.) blauwe schimmelkaas als je ervan houdt
8. kombineer je eigen favoriete smaken of gebruik lekkere restjes van de vorige dag.
9. Je kunt de toplaag ook nog een snufje kruiden met bijvoorbeeld kerrie, paprikapoeder of oregano.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden

Voorbereiding

Maak het deeg voor de bodem door alle ingredienten snel en goed door elkaar te mengen.(Keukenmachine of (zware)mixer met deeghaken gaat prima). Leg het deeg afgedekt minstens een uur in de koelkast.(Kan ook een dag van tevoren.)

Bereidingswijze

De bodem:
Vet de vorm(en) in met boter en bestuif ze met bloem.
Rol het deeg uit tot een dunne lap van ongeveer een halve cm dik. Bekleed de vorm-(en) ermee en maak de rand zo'n 2 a 3 cm hoog. Prik met een vork een aantal gaten in de bodem.

De toplaag:
Splits de eieren, klop de dooiers los met de slagroom (of melk) en peper en zout en schep er de kaas door. Klop de eiwitten stijf en schep ze er ook door.
Leg de vulling op de bodem en schenk het eiermegsel eroverheen. Strijk het wat glad. Zet de taart(jes) in de op 200 c voorverwarmde oven en bak in25-30 minuten bruin en gaar.

Serveertip

Lauw of koud is deze taart misschien nog wel lekkerder dan warm uit de oven. Lekker dus om van te voren te maken voor een buffet,pick-nick of in stukjes als borrelhapje. En heb je dan nog wat over dan vinden de kinderen het heerlijk in hun broodtrommeltje naar school.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

miek avatar

Doorsturen

Home Recepten