1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Vegetarische keuken
  5. Rode biet met olijven en kappertjes

Rode biet met olijven en kappertjes

  • Vegetarisch, Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 27-08-2007

Ingrediënten 4 personen



    schuingedrukt= niet in de warme versie
  • 3-5 bietjes
  • 2 sjalotjes
  • 1 e.l. olijfolie (extra vierge)
  • 3-4 e.l. rode balsamico-azijn (frambozenazijn mag ook)
  • ½ e.l. suiker
  • 4 versgemalen witte peper
  • kruidenzout (bijv. Herbamare)
  • bieslook en/of basilicum
  • peterselie
  • kappertjes (liefst wat grote), hou ook kappertjesvocht achter
  • olijven, bijv. pimentolijven, in ringetjes
  • zilveruitjes
  • augurkjes, in dunne plakjes
  • facultatief: tonijn uit blik
  • facultatief: halve appel in blokjes of schijfjes
  • facultatief: 2-3 aardappelen in blokjes


Verder heb je nodig


Pan; Slakom of schaal; snijplank


Rode biet met olijven en kappertjes
Rode biet met olijven en kappertjes

Een eenvoudig bijgerecht, koud als salade of warm; veel variaties mogelijk.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding


  • Als je verse biet koopt: Spoel ze af en borstel ze met een groentenborstel schoon.
  • Kook de bieten gaar (ze moeten geheel onder water staan). Reken daarvoor afhankelijk van de grootte en ouderdom een uur voor (jonge en kleine bieten korter). Gebruik je ook aardappelen kook ze dan de helft van de kooktijd mee.
  • Pel of schil de bieten en snijd ze in blokjes, dunnen plakjes of reepjes. Ik snij ze vaak eerst doormidden, leg de helften met de platte kant op de snijplank, snij ze weer doormidden, en snijd ze vervolgens in dunne plakjes. Met een schaaf kan ook.
  • Hak de sjalotjes fijn, de olijven in ringetjes en de augurken in plakjes (en evt. andere ingredienten ook)

Bereidingswijze

Bereidingswijze 1 (koud) :
Je mag de marinade apart maken, maar ik doe het gelijk in de schaal, als volgt:


  • Voeg de azijn en het kappertjesvocht toe, los de suiker, het zout en de peper hierin op. Meng goed.
  • Klop vervolgens de olie erdoor.
  • Voeg vervolgens de sjalotjes en kruiden toe (hou wat achter voor garnering). Meng.
  • Voeg vervolgens alle andere ingredienten toe, hou wat olijfringetjes over voor de garnering. Meng goed.
  • Laat 1-2 uur in koelkast staan, zodat het door en door koel wordt.
  • Garneer met olijfringen, kappertjes en kruiden

    Bereidingswijze 2 (warm) :
    O.k. een heel ander recept, maar met bijna dezelfde ingredienten .
  • fruit in dit geval de sjalot in de (niet vierge) olijfolie en voeg de bietjes toe.
  • Voeg azijn toe en los hierin de suiker op, meng met de biet.
  • Voeg kruidenzout, peper, kappertjes en olijven toe. Warm goed door.
  • Vermeng op het laatst met de kruiden.
  • garneer met wat verse kruiden

Serveertip


  • De warme variant wordt door ons (vooral de kinderen) het meest gewaardeerd.
  • Dit gerecht past goed bij vis. Je kunt ook de tonijn erdoor doen. Heel lekker.
  • Het kan ook heel goed als vegetarisch bijgerecht. Bijv. bij notenpaté, linzenpaté, linzenschijven, noem maar op. Zilvervliesrijst past er dan goed bij. Bruin (stok)brood kan ook.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van sjakkus


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van sjakkus
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top