moussaka * * *
- Grieks, Lunch/Brunch
- > 120 min.
- Geplaatst op 06-03-1999
Traditionele Griekse lunch-schotel waarin gehakt, aardappel en aubergine gecombineerd met pittige kruiden en een rijke saus een subliem geheel vormen. Dit uitgebreide, maar niet moeilijk te realiseren gerecht is de moeite en tijd zeker waard.
Ingrediënten 4 personen
Voor de gehaktsaus:
6 middelgrote uien, in de lengte in partjes gesneden
Voor de veredelde bechamelsaus:
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 1410,29 kcal |
Koolhydraten | 57,68 g |
Eiwitten | 65,51 g |
Vetten | 97,21 g |
Bereidingswijze
Gehakt rul bakken, uit de pan halen en reserveren.In hete olijfolie uien, knoflook, nootmuskaat, kaneel en chilipeper kort fruiten op hoog vuur;Blussen met tomatenpuree, even laten intrekken, opnieuw blussen met witte wijn, aanbaksel goed losroeren.
Toevoegen: gehakt, gepelde tomaten, thijm, oregano, 1/4 bouillonblokje; aan de kook brengen,Verder sudderen op laag vuur (ong 2 uur) tot alle vocht bijna verdwenen is.
Aardappelen voorbereiden:
Aard schillen; 10 min voorkoken;Laten afkoelen en in plakjes van 0,5 cm snijden.
Aubergines voorbereiden:
Aubergines afspoelen;In plakken van 0,6 cm snijden, besprenkelen met citroen tegen verkleuren;Plakjes in diep bord in olijfolie drenken;Op heet vuur in koekenpan langs beide kanten bakken tot er bruine vlekjes op ontstaan,Laten uitlekken op keukenpapier.
Bechamelsaus voorbereiden:Boter in pannetje met dikke bodem smelten.Beetje bij beetje bloem toevoegen tot het een dikke brij vormt, tegen het droge aan. Zeer kort bakken.In een keer een halve liter melk toevoegen, losroeren met garde en aan de kook brengen.Blijven roeren tot het mengsel dikker wordt.Net zo dik worden als een stevige pap, dus eventueel melk toevoegen. Nootmuskaat, 1/4 bouillonblokje en kaas toevoegen.Van het vuur af, voorzichtig en zeer snel de eierdooiers door de bechamelsaus kloppen.(De saus mag vooral niet te heet zijn, anders zouden de dooiers stollen, waarbij de saus gaat schiften)Grote schaal invetten.1 laag aardappelschijfjes; Heel klein beetje geraspte kaas overheen strooien;Laag aubergineplakjes; Flinke laag gehaktsaus;Weer een laag aardappelschijfjes; Weer een klein laagje kaas;Weer een laag aubergine; Weer een laag gehaktsaus, etc. tot alles op is behalve geraspte kaas.Geheel bedekken met bechamelsaus en daaroverheen een flinke laag (de rest) geraspte kaas.3/4 uur a 1 uur in de oven laten garen tot er een korstje bovenop.
Serveertip
Opdienen met een Griekse salade. Smullen en genieten van de complimenten.
Laatste reacties
Hij is heerlijk! Volgende keer doe ik er geen kaneel in, maar dat is een kwestie van smaak.
Dit is echt de beste moussaka die ik ooit gegeten heb , Heerlijk, wel wat werk, maar ik maak tegenwoordig veel meer van de vleessaus en dat vries ik in. Als ik het dan ga opbouwen, hoef ik alleen maar aard voor te koken, aubergine te snijden en bechamelsaus te maken. Dat is echt goed te doen, op die manier heb je iets minder werk maar wel een heerlijke Griekse maaltijd!
Top deze Moussaka...
Vandaag gemaakt. Echt een aanrader. Alleen was ik te ongeduldig. De saus mag echt meer inkoken. Maar qua smaak,.... perfect!!
Dit recept lijkt me lekker, Neem ik graag mee.
Dit lijkt me een heerlijk recept en ik neem het mee. Als ik het heb gemaakt vertel ik je wat we er van vonden.
Hallo Ellen, Ik ben benieuwd naar je moussaka. Vandaag zal ik het proberen. Groetjes Tessa
ik ben al lang op zoek naar een goed recept van moussaka. ziet er goed uit. Ik ga het binnenkort uit probren Groetjes Sas
Ik vond het erg simpel geschreven ik bedoel dat het aan de hand van jouw recept gemakkelijk was en ik vond het goddelijk