moussaka * * *

  • Grieks, Lunch/Brunch
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 06-03-1999

Traditionele Griekse lunch-schotel waarin gehakt, aardappel en aubergine gecombineerd met pittige kruiden en een rijke saus een subliem geheel vormen. Dit uitgebreide, maar niet moeilijk te realiseren gerecht is de moeite en tijd zeker waard.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
  • 6 middelgrote aardappelen,
  • 2 middelgrote aubergines
  • 1 citroen
  • 1 a 2 deciliter olijfolie
  • 100 gram pittige geraspte belegen kaas en 25 gram geraspte parmezaanse kaas (door elkaar mengen)


    Voor de gehaktsaus:

  • 750 gram lamsgehakt,
    6 middelgrote uien, in de lengte in partjes gesneden
  • 4 dikke teentjes knoflook, kleingesneden of uitgeperst
  • paar eetlepels olijfolie
  • 2 theelepel kaneel
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 verkruimeld gedroogd rood chilipepertje
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1,5 deciliter droge witte wijn
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 theelepel gedroogde thijm of een klein bosje verse
  • 2 eetlepels gedroogde oregano of een grote bos verse
  • 1/4 bouillonblokje
  • zout en peper naar smaak.


    Voor de veredelde bechamelsaus:
  • 60 gram boter
  • ongeveer 80 gram bloem,
  • een halve tot een liter melk,
  • 50 gram geraspte kaas,
  • 3 eierdooiers (van eiwitten schuimpjes maken bv.),
  • 1/2 theelepel nootmuskaat,
  • 1/4 bouillonblokje.
  • Boodschappen bestellen
    Voedingswaarde per portie
    Voedingswaarde Eenheid
    Energie 1410,29 kcal
    Koolhydraten 57,68 g
    Eiwitten 65,51 g
    Vetten 97,21 g

    Bereidingswijze

    Gehakt rul bakken, uit de pan halen en reserveren.In hete olijfolie uien, knoflook, nootmuskaat, kaneel en chilipeper kort fruiten op hoog vuur;Blussen met tomatenpuree, even laten intrekken, opnieuw blussen met witte wijn, aanbaksel goed losroeren.
    Toevoegen: gehakt, gepelde tomaten, thijm, oregano, 1/4 bouillonblokje; aan de kook brengen,Verder sudderen op laag vuur (ong 2 uur) tot alle vocht bijna verdwenen is.

    Aardappelen voorbereiden:
    Aard schillen; 10 min voorkoken;Laten afkoelen en in plakjes van 0,5 cm snijden.
    Aubergines voorbereiden:
    Aubergines afspoelen;In plakken van 0,6 cm snijden, besprenkelen met citroen tegen verkleuren;Plakjes in diep bord in olijfolie drenken;Op heet vuur in koekenpan langs beide kanten bakken tot er bruine vlekjes op ontstaan,Laten uitlekken op keukenpapier.
    Bechamelsaus voorbereiden:Boter in pannetje met dikke bodem smelten.Beetje bij beetje bloem toevoegen tot het een dikke brij vormt, tegen het droge aan. Zeer kort bakken.In een keer een halve liter melk toevoegen, losroeren met garde en aan de kook brengen.Blijven roeren tot het mengsel dikker wordt.Net zo dik worden als een stevige pap, dus eventueel melk toevoegen. Nootmuskaat, 1/4 bouillonblokje en kaas toevoegen.Van het vuur af, voorzichtig en zeer snel de eierdooiers door de bechamelsaus kloppen.(De saus mag vooral niet te heet zijn, anders zouden de dooiers stollen, waarbij de saus gaat schiften)Grote schaal invetten.1 laag aardappelschijfjes; Heel klein beetje geraspte kaas overheen strooien;Laag aubergineplakjes; Flinke laag gehaktsaus;Weer een laag aardappelschijfjes; Weer een klein laagje kaas;Weer een laag aubergine; Weer een laag gehaktsaus, etc. tot alles op is behalve geraspte kaas.Geheel bedekken met bechamelsaus en daaroverheen een flinke laag (de rest) geraspte kaas.3/4 uur a 1 uur in de oven laten garen tot er een korstje bovenop.

    Serveertip

    Opdienen met een Griekse salade. Smullen en genieten van de complimenten.

    Dit recept is te vinden in:

    Laatste reacties

    Joost_Kooijman982 avatar
    Joost_Kooijman982 06-01-2017

    Hij is heerlijk! Volgende keer doe ik er geen kaneel in, maar dat is een kwestie van smaak.

    lainy avatar
    lainy 22-06-2014

    Dit is echt de beste moussaka die ik ooit gegeten heb , Heerlijk, wel wat werk, maar ik maak tegenwoordig veel meer van de vleessaus en dat vries ik in. Als ik het dan ga opbouwen, hoef ik alleen maar aard voor te koken, aubergine te snijden en bechamelsaus te maken. Dat is echt goed te doen, op die manier heb je iets minder werk maar wel een heerlijke Griekse maaltijd!

    salede avatar
    salede 09-05-2012

    Top deze Moussaka...

    cilia1 avatar
    cilia1 27-04-2011

    Vandaag gemaakt. Echt een aanrader. Alleen was ik te ongeduldig. De saus mag echt meer inkoken. Maar qua smaak,.... perfect!!

    kimbaminou avatar
    kimbaminou 19-01-2009

    Dit recept lijkt me lekker, Neem ik graag mee.

    receptenfreak avatar
    receptenfreak 23-07-2001

    Dit lijkt me een heerlijk recept en ik neem het mee. Als ik het heb gemaakt vertel ik je wat we er van vonden.

    tejo avatar
    tejo 20-10-1999

    Hallo Ellen, Ik ben benieuwd naar je moussaka. Vandaag zal ik het proberen. Groetjes Tessa

    sasvdberk avatar
    sasvdberk 29-09-1999

    ik ben al lang op zoek naar een goed recept van moussaka. ziet er goed uit. Ik ga het binnenkort uit probren Groetjes Sas

    kokkinlori avatar
    kokkinlori 02-05-1999

    Ik vond het erg simpel geschreven ik bedoel dat het aan de hand van jouw recept gemakkelijk was en ik vond het goddelijk

    Bewaren in kookboek

    Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

    Over de plaatser

    Doorsturen

    Home Recepten