Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Griekse keuken
  4. Moussaka
  5. moussaka * * *

moussaka * * *

Door: ellentje

  • Grieks, Lunch/Brunch
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 06-03-1999

Ingrediënten 4 personen


6 middelgrote aardappelen,2 middelgrote aubergines1 citroen1 a 2 deciliter olijfolie100 gram pittige geraspte belegen kaas en 25 gram geraspte parmezaanse kaas (door elkaar mengen)
Voor de gehaktsaus: 750 gram lamsgehakt, 6 middelgrote uien, in de lengte in partjes gesneden4 dikke teentjes knoflook, kleingesneden of uitgeperstpaar eetlepels olijfolie2 theelepel kaneel1 theelepel nootmuskaat1 verkruimeld gedroogd rood chilipepertje1 klein blikje tomatenpuree1,5 deciliter droge witte wijn1 blik gepelde tomaten1 theelepel gedroogde thijm of een klein bosje verse2 eetlepels gedroogde oregano of een grote bos verse1/4 bouillonblokjezout en peper naar smaak.
Voor de veredelde bechamelsaus: 60 gram boterongeveer 80 gram bloem, een halve tot een liter melk, 50 gram geraspte kaas, 3 eierdooiers (van eiwitten schuimpjes maken bv.), 1/2 theelepel nootmuskaat, 1/4 bouillonblokje.



Traditionele Griekse lunch-schotel waarin gehakt, aardappel en aubergine gecombineerd met pittige kruiden en een rijke saus een subliem geheel vormen. Dit uitgebreide, maar niet moeilijk te realiseren gerecht is de moeite en tijd zeker waard.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Gehakt rul bakken, uit de pan halen en reserveren.In hete olijfolie uien, knoflook, nootmuskaat, kaneel en chilipeper kort fruiten op hoog vuur;Blussen met tomatenpuree, even laten intrekken, opnieuw blussen met witte wijn, aanbaksel goed losroeren. Toevoegen: gehakt, gepelde tomaten, thijm, oregano, 1/4 bouillonblokje; aan de kook brengen,Verder sudderen op laag vuur (ong 2 uur) tot alle vocht bijna verdwenen is.
Aardappelen voorbereiden:
Aard schillen; 10 min voorkoken;Laten afkoelen en in plakjes van 0,5 cm snijden.
Aubergines voorbereiden:
Aubergines afspoelen;In plakken van 0,6 cm snijden, besprenkelen met citroen tegen verkleuren;Plakjes in diep bord in olijfolie drenken;Op heet vuur in Koekenpan langs beide kanten bakken tot er bruine vlekjes op ontstaan,Laten uitlekken op keukenpapier.
Bechamelsaus voorbereiden:Boter in pannetje met dikke bodem smelten.Beetje bij beetje bloem toevoegen tot het een dikke brij vormt, tegen het droge aan. Zeer kort bakken.In een keer een halve liter melk toevoegen, losroeren met garde en aan de kook brengen.Blijven roeren tot het mengsel dikker wordt.Net zo dik worden als een stevige pap, dus eventueel melk toevoegen. Nootmuskaat, 1/4 bouillonblokje en kaas toevoegen.Van het vuur af, voorzichtig en zeer snel de eierdooiers door de bechamelsaus kloppen.(De saus mag vooral niet te heet zijn, anders zouden de dooiers stollen, waarbij de saus gaat schiften)Grote schaal invetten.1 laag aardappelschijfjes; Heel klein beetje geraspte kaas overheen strooien;Laag aubergineplakjes; Flinke laag gehaktsaus;Weer een laag aardappelschijfjes; Weer een klein laagje kaas;Weer een laag aubergine; Weer een laag gehaktsaus, etc. tot alles op is behalve geraspte kaas.Geheel bedekken met bechamelsaus en daaroverheen een flinke laag (de rest) geraspte kaas.3/4 uur a 1 uur in de oven laten garen tot er een korstje bovenop.

Serveertip

Opdienen met een Griekse salade. Smullen en genieten van de complimenten.



Deel dit recept

Reacties (9)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van ellentje
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top