Bruine bonensoep

  • Nederlands, Soep
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 03-03-1999

Deze soep neemt nogal wat tijd door de lange week- en kooktijden, maar het is de moeite waard! Het aantal personen is moeilijk te geven, dat hangt van de eetlust af.

Deel dit recept

Ingrediënten
350 g bruine bonen

1 klein laurierblad

1 stukje foelie ter grootte van een postzegel

mespunt tijmpoeder

1 kleine gepelde ui

2 kruidnagels

300 g prei

2 middelgrote gesnipperde uien

150 g knolselderij

50 g aardappel

150 g gerookt vet spek

1 Gelderse rookworst

peper, zout, evt. aroma

8 el kleingeknipte selderie
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 2116,32 kcal
Koolhydraten 111,07 g
Eiwitten 99,51 g
Vetten 130,03 g
Benodigdheden
Grote soeppan

Voorbereiding

Week de bonen gedurende minstens 8 uur. Snipper de prei en de grote uien, snijd de knolselderij, de aardappel en het vet spek in kleine blokjes

Bereidingswijze

Zet de bonen op met het weekwater, laurier, foelie en tijm; prik een paar gaatjes in de kleine ui en steek daar de kruidnagels in. Doe de ui in de pan en giet er zoveel kokend water bij dat de bonen 3 cm onder water staan. Laat de bonen gaar worden (duurt 1 a 2 uur) en neem het laurierblad, de foelie en de kruidnagels uit de pan. Pureer de bonen voor een deel fijn en doe de prei, ui, knolselderij, aardappel en het spek in de pan met zoveel kokend water dat dit 2 cm boven de vaste ingredienten staat. Roer tot de inhoud van de pan kookt, leg het deksel op de pan en laat de soep 20-30 min sudderen; voeg dan de rookworst. Haal de rookworst na 10 min. uit de pan en snijd hem in plakken. Proef de soep en voeg naar smaak peper, zout en aroma toe.

Serveertip

Lekker met donkerbruin brood.

Laatste reacties

omajan avatar
omajan 08-02-2015

Heerlijke soep en wegens tijdgebrek ook gemaakt met bruine bonen uit blik. Groetjes Marianne

Mevr_Alchemist avatar
Mevr_Alchemist 30-12-2010

De soep is echt super lekker. Mijn man heeft hem vandaag gemaakt met saucijsjes i.p.v. rookworst, en uit tijdsbesparing met 700 gram bruine bonen uit blik. De saucijsjes zijn echt een aanrader, en als je een keer ´s middags bedenkt dat je ´s avonds soep wilt eten, dan zijn de blikken bonen een goede oplossing.

Roefie avatar
Roefie 09-10-2010

Ik heb in dit recept het spek vervangen door 3 speklappen (zonder zwoerd) Speklappen licht gekruid en 1x in de lengterichting gesneden. Hierna reepjes van ongeveer een halve centimeter gesneden. Voor degene die dit ook willen vervangen, houd er rekening mee dat de speklap reepjes een uur mee moeten trekken om goed gaar te worden. Smul ze net als ik deed. Henny

diner-idee avatar
diner-idee 11-12-2001

Even vermelden dat je soep een topper is. Het enige dat ik heb veranderd is de prei daar heb ik (gewoon per ongeluk) verse soepgroenten voor genomen. De aardappel heb ik bewust weggelaten want ik zag al dat de soep door de bonen genoeg gebonden was. Een tip voor iemand die deze soep ook maakt: aan het eind van de rit heb je een <i>hele </i>grote pan soep. Groet van Berti

berti avatar
berti 10-12-2001

Henny, ik neem je bruine bonensoep mee. Voor het eerst van m'n leven (o schande) een zak bruine bonen gekocht (voorheen altijd pot of blik gebruikt) en ging toen op smul op zoek naar 'de echte'! Vond jouw recept en de bonen staan nu zacht te pruttelen. Dank je wel. Berti

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten