Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Vruchtencake (Suikervrij)

Vruchtencake (Suikervrij)

Door: kayleigh

  •  
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 28-02-1999

Ingrediënten 6 personen


500g tarwebloem/1 tl natriumcarbonaat/2tl gemengde koekkruiden/2tl vers geraspte nootmuskaat/250g boter/350g donkere rozjinen/250g krenten/100g gekonfijte citrusschilletjes/1 flesje donker bier(2,8dl)/3 eieren



In een cake met zoveel gedroogde vruchten kan de suiker makkelijk worden gemist.

Ontdek meer:

Voorbereiding

Variatie: Vervang de wite bloem geheel of gedeeltelijk door volkorenbloem, het donkre bier door cider en de citrusschileltjes door geraspte appel
Let op: Mocht de cake te snel bakken, worden de zijkanten bruin en rijst het midden van de cake tot een punt uit. Schakel de oventemperatuur dan snel terug als dit dreigt te gebeuren. Dek de bovenkant af met een velletje aluminiumfolie om te voorkomen dat de cake te donker wordt.
Tip: De smaak van de cake wordt aanmerkelijk beter na een paar dagen bewaren in een luchtdicht afgesloten trommerl.
Diepvries: De cake kan 3 maanden in de diepvries worden bewaard.

Bereidingswijze

Zeef de bloem, het natriumcarbonaat, de koekkruiden en de nootmuskaat in een beslagkom.
Wrijf de in blokjes gesneden boter met de vingertoppen door het bloemmengsel tot het op fijn broodkruim lijkt.
Meng de beide soorten rozijnen, de krenten en de kleingesneden citrusschilletjes gelijkmatig door het deeg.
Maak een kuiltje in het midden van het deeg.
Klop het bier en de eieren los in een kan tot het een schuimig mengsel is.
Giet het bier- en eiermengsel in het kuiltje.
Meng met een keukenlepel tot een glad beslag.
Vet een springvorm met een doorsnee van 22 cm in en bekleed de vorm met bakpapier.
Schep het beslag in de vorm en bak de cake 2 uur in het midden van de op 160C voorverwarmde oven. Schakel de oventemperatuur na 1 uur terug naar 140C als de cake te snel mocht bakken.
Controleer met een houten sateprikker of een breinaald die in het midden van de cake wordt gestoken en er schoon uit moet komen, of de cake gaar is. Stort de cake op een rooster, verwijder het papier en laat de cake volledig afkoelen. Bewaar de cake 2-3 dagen in een luchtdicht afgesloten trommel voor hij wordt aangesneden.



Deel dit recept

Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van kayleigh
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top