kruudmoes

  • Regionaal,
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 25-02-1999

Het traditionele recept voor een typisch Sallands streekgerecht, dat vooral in de zomer wordt gegeten.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
350 gram gort
2 liter karnemelk
250 gram ham of mager rookspek
1 rookworst
250 gram rozijnen
verse kruiden: peterselie, selderij, kervel, venkelgroen, zuring, zwarte bessenblad (van alles twee takjes of een paar blaadjes, fijngeknipt)
60 gram boter
(in plaats van karnemelk en gort kan men ook uitgaan van 2 liter karnemelkse-gortpap. Bij de bereiding moet men dan de pap aan de kook brengen en het recept volgen vanaf het toevoegen van de ham)
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

De gort een nacht laten weken in 1 liter water.

Bereidingswijze

De geweekte gort, zonder het weekwater, in de karnemelk aan de kook brengen en 2 uur zachtjes laten koken. De ham of het rookspek, de rookworst en de rozijnen toevoegen en alles nog 1 uur zachtjes laten koken.
Het vlees dan uit de pan nemen en klein snijden. De kruiden en de boter toevoegen en nog even goed doorwarmen

Serveertip

Met stroop serveren.

Laatste reacties

aaltjejohanna avatar
aaltjejohanna 31-07-2009

OOOh bedankt voor dit recept. Ik lust het zelf niet maar mijn moeder kookte dit vroeger voor mijn vader. En deze zeurt nu al heel lang of ik dit eens voor hem wil koken, en volgens mij is dit het juiste recept. Echt heel erg bedankt

cilantro avatar
cilantro 01-04-1999

Ben ook maar wat in je recepten aan 't neuzen. Heel interessant die kruudmoes. Lijkt me heerlijk als ontbijt. Zo te zien aan de samenstelling kon het al wel eens uit de middeleeuwen stammen. Is Salland jouw geboorte streek? Joost

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten