Bigos

  • Internationaal, Hoofdgerecht
  • > 120 min.

Dit is een origineel Pools recept die ik in een heel oud kookboek (krantenknipsel) van mijn vader vond. Het recept is van een poolse kooklerares.

Deel dit recept

Ingrediënten 16 personen
- 1 kilo zuurkool
- 400 gram vet varkensvlees (in blokjes)
- 40 gram boter
- 2 grote gesnipperde uien
- 1 theelepel gestampte kardamonzaadjes
- peper naar smaak
- 2 laurierblaadjes
- 1 teentje knoflook
- 1 fijngesneden witte kool met 300 gram mager varkensvlees (ook in blokjes)
- 40 gram reuzel
- zout en peper naar smaak
- 12 tot 15 ontpitte pruimendanten
- 1 rookworst (liefst Hongaars Kolbaszy genoemd - in plakken verdeeld)
- 1 volle eetlepel bloem met 1 1/2 eetlepel room vermengd
- 1 glas water of witte wijn
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Laat in een pan de boter heet worden, maar niet te bruin en bak het varkensvlees en de gesnipperde uien lichtbruin. Doe er dan de knoflook en de laurierblaadjes, de kardamonzaadjes en de peper bij.
Rafel de zuurkool een beetje uit elkaar en roer ze door deze heurige boter-vleesmassa.
Giet er nu een glas water of witte wijn op en laat alles aan de kook komen. Doe de deksel op de pan, zet het vuur laag en laat de zuurkool ongeveer 2 uur zachtjes stoven.
Pruimen weken (vocht niet wegdoen!).

Bereidingswijze

Laat in een pan de reuzel heet worden. Bak de magere stukjes varkensvlees lichtbruin. Doe hierin de fijngesneden witte kool met de geweekte pruimen. Roer alles goed doorelkaar. Laat dit mengsel aan de kook komen, zodat u kunt zien hoeveel vocht de kool afgeeft. Indien er voldoende vocht in de bodem zit hoeft er geen vocht bij. Indien nodig kunt u het vocht van de pruimen erbij doen.Strooi er naar smaak zout en peper op, deksel op de pan en het geheel 3/4 uur stoven. Laat de laatste 10 minuten de Hongaarse worst in plakjes meestoven. Als beide koolsoorten gaar, smeu?g en zacht zijn, het resterende vocht in een pannetje gieten en roer hier de bloem-room massa doorheen. Het geheel moet licht gebonden zijn.
Meng beide koolsoorten met de stukjes vlees en de gebonden saus door elkaar. Leg zoveel mogelijk de pruimendanten er bovenop, dat ziet er leuk uit. Proef of het gerecht voldoende gezout is en voeg naar smaak nog peper toe. Bij gebruik van een rookworst deze 20 minuten wellen en in plakjes toevoegen aan de schotel.

Serveertip

Deze uitzonderlijk lekkere schotel serveert u met aardappelpuree die bedekt is met gefruite uitjes. Een glas witte wijn erbij zal deze schotel zeker goed doen.

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

beppio avatar
beppio

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten