Hete smoor
- Indonesisch, Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op 10-02-1999
Recept van mijn (Indische) oma.
Hete variant van de gewone smoor(zie mijn homepage)Heerlijk rijsttafel gerecht.
Ingrediënten 4 personen
300 tot 500 gram rundvlees (poulet)2 fijn gesnipperde rode uien
1 halve fijn gesnipperde rode paprika
3 tot 5 gedroogde kleine lombokjes (rawits) of 2 tot 3 theelepels sambal
2 tot 3 tenen knoflook
1/2 theelepeltje trassi (gefermenterde garnalenpasta verkrijgbaar bij de toko)
2 tot 3 blaadjes indische laurier, of gewone laurier
Twee theelepeltjes laos en sereh bij voorkeur vers, dan neem je blokje galengal en 1 verse verse sereh.
Verse sereh bij dunne deel pakke en dikke stengel paar keer op de rand van aanrecht slaan om de aroma's vrij te maken.
2 tot 3 dl ketjap
1 bouillonblokje
2 dl waterl
Sla-olie (bedek de bodem van de pan met sla-, arachide of zonnebloem olie
2 blaadjes djuruk puurt of een partje limoen meesmoren
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 757,54 kcal |
Koolhydraten | 46,88 g |
Eiwitten | 93,58 g |
Vetten | 20,51 g |
Benodigdheden
Pannetje met dikke bodem en dekselKnoflookpers
Houten spatel
Voorbereiding
Snijdt het rundvlees in kleine blokjes
Snipper de ui en de paprika
Pel en pers de knoflook
Verse sereh goed kneuzen.
Bereidingswijze
Doe een bodem olie in het pannetje
Fruit de uitjes en de paprika.
Voeg beetje zout toe en het liefst zachtjes de uitjes caramelliseren. Dus geduld hebben en iets langer fruiten op een heel zacht vuurtje.
Voeg de trassi toe (nu gaat het stinken.....)
Zorg dat de trassi eerst goed meebakt en helemaal opgelost is en lekker zijn aroma's kan laten vrij komen.
Voeg dan pas rundvlees toe en laat dit aan de buitenkant gaar worden.
Tip als variant:
Als je echt voor smaak gaat mag je ook de uitjes apart houden en ik koekenpan met anti aanbaklaag het vlees apart garen in olie. Laat het vlees caramelliseren om de maillard reactie op gang te brengen. Duurt allemaal iets langer, maar is wel qua smaak net next level.
Voeg de laurier, laos, sereh en lombokjes (of sambal) toe. (Gevorderden mogen meer lombokjes of rawits toevoegen)
Even doorbakken en vervolgens blussen met de ketjap. Water en bouillonblokje erbij.
Deksel op pannetje en minstens een half uur laten smoren. Liefst minimaal een uur als je rundvlees gebruikt
Serveertip
Voor de gevorderde rijsttafel eters: Je kunt de lombokjes ook meefruiten met de uitjes en paprika voor een beter resultaat
Laatste reacties
Smaakt goed. Ik gebruik alleen niks kunstmatigs. Dus geen bouillonblokje maar een (gratis van de slager) runderbot erbij - moet dan echt wel 1 uur trekken - en natuurlijk gefermenteerde sojasaus ipv ketjap die met zoutzuur gemaakt is....
lleen
Een soortgelijk recept heb ik ooit van m`n schoonzus gekregen. Heeeeeel erg lekker. `k Zal het binnenkort weer es proberen. Wat voor groente eet je hier bijvoorbeeld bij?
Hallo Roger, Gisteren je hete smoor als onderdeel van mijn Aziatisch verjaarsbuffet gemaakt. Het was een succesnummer. Bedankt. Groetjes, Jos
Dit recept lijkt me lekker, neem ik graag mee. Zal laten weten hoe het heeft gesmaakt.GR Karin
Jammie weer hoor maar je "gewone" indische smoor is intussen favoriet in onze hele familie:-) Nogmaals dank!
Echt een aanrader dit recept. Heb het dit weekend gemaakt. Voor mijnouders iets minder lombokjes gebruikt en zelf extra sambal gepakt. Ipv rundvlees heb ik kipfilet gebruikt. ERUG LEKKER! BEDANKT! Nog evevn een vraagje: Waarom gebruik je slaolie? (Ik heb zelf zonnebloemolie gebruikt), Groetjes Karin
Ik ga dit recept aankomend weekend uitproberen en laat je weten of het lekker was, maar ik denk dat dat el goed komt. Groetjes en bedankt Remmis
HOI, ECHT HEERLIJK WAS DIT GERECHT! WE GAAN HET ZEKER VAKER MAKEN. ONZE COMpLIMENTEN! GR. ANITA
Hoi, ik had hem al een tijdje geleden meegenomen, maar pas veel later gemaakt, maar het was heerlijk. Groetjes, Adiet