Recept indische smoor

  • Indonesisch, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 10-02-1999
  • Recept indische smoor

    Recept indische smoor

    Recept indische smoor

  • Recept indische smoor

    Recept indische smoor

    Recept indische smoor

Recept van mijn (Indische) oma. Een heerlijk recept met rundvlees, (of kip of varkensvlees, wat je maar wil)
Een gerecht wat niet in een rijsttafel mag ontbreken. Zeer geliefd, vooral bij kinderen vanwege de milde en zoete smaak. Dit recept heeft overigens op rtl-text gestaan. Mijn oma was zeer trots.... Als ik het gerecht proef voel ik me weer een klein kindje op bezoek bij oma... lekker smullend van de smoor!

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
500 gram Rundvlees
1 tot 2 teentjes geperste knoflook
1 tot 2 grote gesnipperde ui
1 dl zoete ketjap (manis)
(Voor een aantal mensen is dit te sterk. Doe daarom voor de eerste keer iets minder ketjap gebruiken. Maar je kunt na het uurtje het verdampte vocht weer aanvullen.)
1 bouillonblok (of zelf getrokken bouillon)
2 tot 3 eetlepels witte of bruine suiker of Gula jawa
scheut sla-olie
2 tot 3 dl water
Nootmuskaat
half heelepeltje "buisman"
Dit is een soort smaakversterker welke je normaal bij de koffie doet tijdens koffiezetten. (is niet echt noodzakelijk voor het recept, maar om het authentiek aan recept van mijn oma te laten,vermeld ik het toch)

Tip over de Ketjap:
Je kunt 2 merken ketjap nemen: (bij de plaatselijke toko)

1: De iets minder zoete van Ketjap Medja no. 1 of
2: de iets zoetere met het rode label Naam van het merk heb ik even niet bij de hand. ga ik opzoeken...heb vorige week laatste fles opgemaakt. Het zijn in ieder geval altijd witte vierkant langwerpige plastic flessen.

P.S.
Voor de locals: Aangezien ik in Roermond woon:
Bij Toko Djawa weten ze welke ketjap je kunt gebruiken...
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
pannetje met deksel
knoflookpers
Nootmuskaatrasp

Voorbereiding

rundvlees (of kipfilet, of varkenspoulet) in blokjes snijden
uitje fijn snipperen
knoflook pellen

Bereidingswijze

Doe een bodem sla-olie in de pan.
Fruit de uitjes en voeg vervolgens de blokjes vlees toe en pers de knoflook uit. Even gaar laten worden en vervolgens de suiker toevoegen.
Blussen met ketjap en de bouillon of water toevoegen. Als laatste peper en zout en een beetje nootmuskaat toevoegen.
Laat nu het gerecht minimaal een uur smoren met deksel en op klein vuurtje. Maar het is beter om langer te smoren. Let er op dat je na en eventueel tijdens het smoren weer een beetje water toevoegd, omdat er ook veel vocht verdampt. Anders wordt de smaak te sterk...of erger nog.... verbrand je gerechtje

Serveertip

Heerlijk voor bij de rijsttafel.
Eventueel een beetje verse gember toevoegen. (maar probeer het gerecht eerst zonder.)
In plaats van rundvlees kun je ook kip (Filet, bout) of varkenspoulet gebruiken.

Mijn andere indonesische recepten:
klik voor hete smoor
klik voor indische rookworst (aanrader)
klik voor indische chipies (om te blussen)
klik voor Pepesan (makreel)
klik voor knoflook pinda`s
klik voor Ketopra (Indische Tofusalade)





P.S. Bedankt voor alle leuke reacties! Ik had al een poos niet meer gekeken, maar was verrast door de reacties

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Toon61 avatar
Toon61 18-03-2021

Dit ga ik proberen ,zo vlug mogelijk

Mjammie68 avatar
Mjammie68 26-11-2020

Al een paar maal gemaakt. Superlekker. Bedankt voor het recept.

Keukensloofje47 avatar
Keukensloofje47 10-11-2019

Hoi Bianca even pepesan ( niet pepasan) typen in de zoekbalk en dan vind je 39 verschillende recepten hier op Smulweb. Succes.

andremuller avatar
andremuller 08-11-2019

@bianca ; voor dit soort van gerecht raad ik je de site van kokkieslomo aan. Hij legt zijn recepten stap voor stap uit met de nodige humor : http://www.kokkieslomo.nl/pepesan-ikan-achtige/

biancalievers avatar
biancalievers 08-11-2019

ik zou graag de Pepasan willen maken maar ik kanhem niet vinden.De link doet het niet. kunt u me helpen?

marie-france avatar
marie-france 13-02-2018

Ik ga dit proberen in de slowcooker

didoroelofsen867 avatar
didoroelofsen867 02-09-2017

Deksel van de pan af, in laten koken en heel goed roeren! Groetjes, Dido

coolenkarlijn avatar
coolenkarlijn 02-09-2017

Ben het op dit moment aan het maken, maar de saus dikt niet in? Enig idee wat ik hieraan kan doen? Staat al ruim 2 uur te stoven..

Lucies avatar
Lucies 30-07-2017

Heb dit recept net gemaakt, maar ergens ben je vergeten te vermelden wanneer de Buisman er in gaat? Ik heb het maar vóór het sudderen erbij gedaan. Het ziet er supergoed uit en ruikt ook prima! Heb al vrij veel varianten van smoor uitgeprobeerd, maar dit is echt een van de betere! Thanks!

biancalievers avatar
biancalievers 12-01-2017

Ik heb het vandaag gemaakt, heerlijk was het, ga nog meer recepten van u uitproberen.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten