
500 gram Rundvlees
1 tot 2 teentjes geperste knoflook
1 tot 2 grote gesnipperde ui
1 dl zoete ketjap (manis)
(Voor een aantal mensen is dit te sterk. Doe daarom voor de eerste keer iets minder ketjap gebruiken. Maar je kunt na het uurtje het verdampte vocht weer aanvullen.)
1 bouillonblok (of zelf getrokken bouillon)
2 tot 3 eetlepels witte of bruine suiker of Gula jawa
scheut sla-olie
2 tot 3 dl water
Nootmuskaat
half heelepeltje "buisman"
Dit is een soort smaakversterker welke je normaal bij de koffie doet tijdens koffiezetten. (is niet echt noodzakelijk voor het recept, maar om het authentiek aan recept van mijn oma te laten,vermeld ik het toch)
Tip over de Ketjap:
Je kunt 2 merken ketjap nemen: (bij de plaatselijke toko)
1: De iets minder zoete van Ketjap Medja no. 1 of
2: de iets zoetere met het rode label Naam van het merk heb ik even niet bij de hand. ga ik opzoeken...heb vorige week laatste fles opgemaakt. Het zijn in ieder geval altijd witte vierkant langwerpige plastic flessen.
P.S.
Voor de locals: Aangezien ik in Roermond woon:
Bij Toko Djawa weten ze welke ketjap je kunt gebruiken...
Pannetje met deksel
knoflookpers
Nootmuskaatrasp
Recept van mijn (Indische) oma. Een heerlijk recept met rundvlees, (of kip of varkensvlees, wat je maar wil)
Een gerecht wat niet in een rijsttafel mag ontbreken.
Zeer geliefd, vooral bij kinderen vanwege de milde en zoete smaak. Dit recept heeft overigens op rtl-text gestaan. Mijn oma was zeer trots.... Als ik het gerecht proef voel ik me weer een klein kindje op bezoek bij oma... lekker smullend van de smoor!
Rundvlees (of kipfilet, of varkenspoulet) in blokjes snijden
uitje fijn snipperen
knoflook pellen
Doe een bodem sla-olie in de pan.
Fruit de uitjes en voeg vervolgens de blokjes vlees toe en pers de knoflook uit. Even gaar laten worden en vervolgens de suiker toevoegen.
Blussen met ketjap en de bouillon of water toevoegen. Als laatste peper en zout en een beetje nootmuskaat toevoegen.
Laat nu het gerecht minimaal een uur smoren met deksel en op klein vuurtje. Maar het is beter om langer te smoren. Let er op dat je na en eventueel tijdens het smoren weer een beetje water toevoegd, omdat er ook veel vocht verdampt. Anders wordt de smaak te sterk...of erger nog.... verbrand je gerechtje
Heerlijk voor bij de rijsttafel.
Eventueel een beetje verse gember toevoegen. (maar probeer het gerecht eerst zonder.)
In plaats van rundvlees kun je ook kip (Filet, bout) of varkenspoulet gebruiken.
Mijn andere indonesische recepten:
klik voor hete smoor
klik voor indische rookworst (aanrader)
klik voor indische chipies (om te blussen)
klik voor Pepesan (makreel)
klik voor knoflook pinda`s
klik voor Ketopra (Indische Tofusalade)
P.S. Bedankt voor alle leuke reacties! Ik had al een poos niet meer gekeken, maar was verrast door de reacties
Mjammie68 26-11-2020
Al een paar maal gemaakt. Superlekker. Bedankt voor het recept.
Keukensloofje47 10-11-2019
Hoi Bianca even pepesan ( niet pepasan) typen in de zoekbalk en dan vind je 39 verschillende recepten hier op Smulweb. Succes.
andremuller 08-11-2019
@bianca ; voor dit soort van gerecht raad ik je de site van kokkieslomo aan. Hij legt zijn recepten stap voor stap uit met de nodige humor : http://www.kokkieslomo.nl/pepesan-ikan-achtige/
biancalievers 08-11-2019
ik zou graag de Pepasan willen maken maar ik kanhem niet vinden.De link doet het niet. kunt u me helpen?
marie-france 13-02-2018
Ik ga dit proberen in de slowcooker