turlu, griekse tomatensaus

  • Grieks, Saus/dressing
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 25-01-1999

Deze saus wordt in griekse restaurants geserveerd met rijst en bij moussaka. Het is een saus met turkse(!) invloeden. Deze saus heb ik leren maken via een collega in een grieks restaurant. (Hij heeft nu eigen restaurant vlak bij de grens van Sittard: in Tuddern... beetje reclame maken mag..)
Het hoofd-ingredient is turlu. Dit is een turks groentemengsel van tomaten, okrabonen, en aubergines. Het mengsel is uitsluitend in blik te verkrijgen. Ga hiervoor naar een turkse winkel en vraag naar "turlu" of "tursu" (Let erop dat het blik niet beschadigd is, want dit wil bij deze groenten nog wel eens het geval zijn)
saus heeft een typische smaak.

Deel dit recept

Ingrediënten

1 blik turlu (zie omschrijving)
1 grote gesnipperde ui
2 teentjes geperste knoflook
1 groter blikje (of twee kleintjes)tomatenpuree.
komijn
kaneel
oregano
thijm
peper en zout
maggiblokje
(olijf-)olie
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
blikopener!

Voorbereiding

Laat de blikgroenten uitlekken en pureer deze met een staafmixer.
uitje snipperen
erwtjes laten uitlekken

Bereidingswijze

Doe in een pan een royale scheut olie. Fruit hierin de gesnipperde uitjes. Voeg de gepureerde groenten toe. (let op spatten!)
knoflook en tomatenpuree toevoegen.
theelepeltje komijn en mespuntje kaneel.
oregano en thijm naar smaak (begin met een theelepeltje elk)
Verdun de saus met water of runder fond/bouillon. voeg als laatste de erwtjes toe. Laat desaus op een laag pitje een half uur pruttelen

Serveertip

Deze saus kan goed gegeven worden bij de moussaka(zie mijn site) of in combinatie met rijst voor bij griekse gerechten.

Laatste reacties

cheesy avatar
cheesy 20-10-2000

Prima gelukt, deze saus. Alleen staat er bij de ingredienten niets over de erwtjes, moet dit een klein blikje doperwten zijn? De turlu heb ik trouwens bij C1000 gekocht.

miyanou avatar
miyanou 04-10-1999

je koken spreekt me erg aan! wacht met smart op nog meer recepten van je.. kijk je ook eens op mijn page??geef maar commentaar..ben benieuwd,groetjes miyanou/desiree

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten