Harissa

  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 16-05-2007
  • Harissa

    Harissa

    Harissa

Waarom een sjalot: de sjalot geeft de harissa een hartige smaak en een “bite”. De natuurlijke, zoete smaak van de sjalot vormt een goede combinatie met het frisse van de komkommer.

Soort gerecht: als warme (vegetarische) saus op een Turkse pizza of bij voorgerechten met, bijvoorbeeld, geroosterde tonijn. Ook koud geserveerd is de saus lekker bij kalfsvlees of gebraden kip.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen

75 g sjalot
100 g komkommer
100 g tomaten
25 g Spaanse rode peper
12 blaadjes verse mint, in kleine reepjes gesneden
12 blaadjes verse koriander, in kleine reepjes gesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 g komijnzaad
2 g karwijzaad (kummel)
½ dl witte wijnazijn
1 dl olijfolie extra vierge
Snufje grof zeezout
Versgemalen peper
Boodschappen bestellen
Benodigdheden

Voorbereiding


Bereidingswijze

De sjalot pellen, halveren en ragfijn snipperen. De komkommer wassen en in blokjes van 0,5 bij 0,5 cm snijden. De tomaten wassen, plicheren (ontvellen) en in vieren snijden. De zaadjes en het vocht verwijderen en in blokjes van 0,5 bij 0,5 cm snijden. De zaad en zaadlijsten van de Spaanse peper verwijderen en ragfijn snijden. Komijn- en karwijzaad zachtjes aanzetten in een klein beetje olijfolie. Na 1 minuut de knoflook en Spaanse peper toevoegen en 2 minuten door laten garen. Vervolgens de tomaat en komkommer toevoegen en nog 1 minuut garen. De pan van het vuur halen, azijn erbij schenken en het mengsel af laten koelen. De mint en koriander samen met het zeezout en peper door de harissa mengen. Als laatste de olijfolie druppelsgewijs toevoegen. Koud serveren.

Bron

www.shallot.com

Serveertip

- De tomaat en komkommer mogen niet te lang koken, anders wordt de groente te gaar en komt er teveel vocht vrij.
- Harissa is van origine een Tunesische hete rode saus die gemaakt is van onder meer pepers, tomaten, komijn, koriander en knoflook, en die wat wegheeft van sambal en chilisaus. Het wordt vooral veel gegeten in Tunesië en andere landen van Noord-Afrika en in het Nabije Oosten.
- Zowel karwij als komijn hebben een kruidige, anijsachtige smaak, maar karwijzaad is sterker, scherper en minder bitter van smaak dan komijnzaad. Karwijzaad of kummel, wordt veel gebruikt als natuurlijke smaakstof voor bepaalde likeuren en als specerij in divers voedsel, zoals brooddeeg, kool, worst en sommige soorten kaas.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten