Stamppot van sjalotten en rucola

  • Nederlands, Bijgerecht
  • 20-30 min.

Als groente- en aardappelgarnituur bij zowel vis- als vleesgerechten. Niet alle vissoorten zijn hiervoor geschikt, u moet denken aan vissoorten met voldoende smaak zoals: gebakken of gegrilde snoekbaars, zeeduivel of tonijn. Bij vleessoorten kunt u denken aan kalfsvlees of gevogelte. Rood vlees, zoals biefstuk en entrecote, passen hier minder bij, maar met stoofvlees, zoals sucade- of riblappen, is de stamppot een prima combinatie.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
4 sjalotten (100 g),
500 g aardappelen (kruimig),
125 g rucola,
1 dl slagroom,
40 g boter,
30 g mager gerookt spek in dobbelsteentjes,
½ teentje knoflook,
zout en peper.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden

Voorbereiding


Bereidingswijze

De sjalot pellen, halveren en daarna in halve ringen snijden van 0,5 cm dikte (het wortelgedeelte van de sjalot niet mee snijden want deze is een beetje bitter). De aardappels schillen, in stukjes snijden en gaar koken tot puree. De rucola wassen en van de grote stelen ontdoen. Het teentje knoflook fijnhakken. Pureer de aardappelen. Zet de spekjes aan in de boter en voeg de sjalot en de knoflook toe. Als dit gaar is de room toevoegen en naar smaak zout en peper. Meng dit door de aardappelpuree en voeg vervolgens de rucola als laatste toe. Het geheel op smaak brengen met zout en peper.

Bron

www.shallot.com

Serveertip

Waarom een sjalot? Doordat de sjalot tijdens het bakken een natuurlijke zoete smaak krijgt, neutraliseert dit de iets wat bittere smaak van de rucola en geeft de stamppot een volle smaak. Aandachtspunten:
- De sjalot onder water pellen zorgt voor minder irritatie aan de ogen.
- De sjalot snijden met een scherp mes, dit vermindert irritatie aan de ogen tijdens het snijden: in alle sjalotten- en uiensoorten zitten oliën die vrij komen, doordat de cellen kapot gesneden worden. Met een scherp mes blijven deze cellen heel. Dus nooit een sjalot of een ui hakken maar altijd snijden!- Roer de rucola als laatste erdoorheen om het gerecht knapperig te houden. De stamppot daarna gelijk serveren en niet meer warm maken!
- De aardappelen niet te gaar koken, anders worden ze te waterig van smaak.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

sjalot2007 avatar
sjalot2007

Doorsturen

Home Recepten