Babi Pangang en Babi Pangangsaus

  • Chinees, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.

Babi Pangang vlees en de bijbehorende saus. Trek wel tijd uit.
Saus is voor 8 a 10 personen.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
** -Vlees- **
1 kilo schouderkarbonade, aan een stuk, zonder bot;
3 eetlepels ketjap manis;
1 eetlepel zout;
1 eetlepel ve-tsin;
1 mespunt spice-powder.

** -Saus- **
*A*
2 citroenen (met schil) ontpitten en harde stukken eruit halen;
8 stukjes stemgember;
1 blik ananas (Plm. 425 gram);
3 dl. azijn;
1 glas (droge) sherry.

*B*
3 grote uien;
heel bolletje knoflook (echt heel bolletje);
1 gember wortel;
1 pakje margarine;
1 eetlepel zout;
halve kg. suiker;
1 eetlepel sambal oelek;
2 grote blikjes (Plm. 140 gr. netto) tomatenpuree.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Saus:
Keukenmachine of mengbeker;
Wadjang.

Bereidingswijze

** -Vlees- **
Het vlees plm. anderhalf uur koken in ruim water waaraan alle ingredienten zijn toegevoegd. Af laten koelen en laten drogen (plm. 4 uur). Het vlees in plakken (1/2 cm.) snijden, deze plakken in olie bakken. Daarna in smalle reepjes snijden. Saus (zie Babi Pangang Saus) erover gieten. Eventueel wat atjar toevoegen.

** -Saus- **
*A*
Alles, behalve de azijn en sherry, ontzettend fijnmalen (keukenmachine), in een pan doen en aan de kook brengen. Iets laten indikken (tot ongeveer pannekoekenbeslag). Indien nodig eerst wat water erbij doen.
A is dan klaar.

*B*
De uien, knoflook en (geschilde) gemberwortel ook ontzettend fijnmalen. Margarine in wadjang goed heet laten worden, maar nog net niet bruin. Prut erin gooien en onder voortdurend omscheppen wachten tot het een mooie (officieel: goudgele/bruine) goorgroene kleur heeft. Dan:
- toevoegen zout, goed doorroeren en even doorbakken,
- toevoegen suiker, goed doorroeren en even doorbakken,
- toevoegen sambal, goed doorroeren en even doorbakken,
- toevoegen tomatenpuree, goed doorroeren en even doorbakken.
B is dan klaar.

*Vervolgens*
B. bij A. voegen en goed door elkaar klutsen. Aan de kook brengen en dan de sherry en de azijn (zie A.) toevoegen. Eventueel wat water toevoegen. Zo nodig kan de saus vlak voor het gebruik met aardappelmeel worden gebonden.

** -Opmerking- **
Zowel het vlees als de saus laten zich goed invriezen. Het vlees moet dan nog niet gebakken zijn en de saus niet gebonden.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

huubgbi avatar
huubgbi

Doorsturen

Home Recepten