Kerstpastei Met Rode Portsaus

  • Voorgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 10-12-1998

Lekker voorgerecht, redelijk zwaar dus voor een hoofdgerecht dat lichter is te gebruiken

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
voor de pastei:
500 gram kipfilet
een bouquet garnie
250 gram champignons
1 kleine ui
100 gram gerookte ham
100 gram geraspte kaas (naar smaak)
1 ei
peper en zout
neutraal korstdeeg, voor het gemak rond de kerstdagen kant en klaar uit de diepvries.

voor de saus:
300 ml rode port
1 kaneelstaafje
3 kruidnagels
iets zwarte peper
iets citroensap
iets suiker
indien nodig wat allesbinder

om te serveren:
gemengde sla
pijnboompitten (even in een droge pan geroosterd)
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
pasteivorm
hakmolen (kan ook met vleesmes)
oven
ketels
lepels, gardes etc.

Voorbereiding

kook de kipfilet met het bouqeut garni gaar
kook de champignons een tiental minuten
hak de ham
hak de afgekoelde kip en de champignons fijn
vet een pasteivorm in

Bereidingswijze

de pastei:
bekleed de vom met 3/4 van het deeg
meng de kip, champignons, ham en kaas
voeg daar het ei aan toe en peper en zout naar smaak
kneed door elkaar tot er een homogeen geheel ontstaat. als het te droog is iets van de bouillon die van de kip is ontstaan toevoegen
Doe dit in de vorm en dek af met de rest van het deeg. Zorg voor gaatjes waardoor de stoom kan ontsnappen, anders barst de korst.
Bak het een uur in de oven op 180 graden
serveer lauwwarm.

de saus:
kook de port met de kruiden en specerijen.
verwijder deze als de smaak naar uw gevoel genoeg in de port zit getrokken.
laat de port 20 minuten zachtjes inkoken
en bind zonodig bij met wat bindmiddel


Serveertip

Leg de gewassen sla op een mooi bordje
daarop een plak van de lauwwarme pastei
giet de warme saus erover, strooi wat pijnboompitten eroverheen.

tip!!!!!
De kippeboullin die ontstaan is is iedeaal als tussengerecht. Vul ze met wat jullienne gesneden groenten.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

nenadog avatar
nenadog 02-01-2008

Echt heel lekker. Op 1e Kerstdag als voorgerecht geserveerd. Houden we absoluut in ons "familiereceptenregister". Gr. Nenadog

sbuster avatar
sbuster 29-12-2003

Absolute aanrader, al een paar keer gemaakt en alle gasten willen het recept hebben!

maria1975 avatar
maria1975 26-12-2002

Lijkt me heeeeeeerljk! Groetjes, Maria

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten