Spekkoek

  • Indonesisch, Banket
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 01-12-1998

recept voor lekkere Indonesische koek

Deel dit recept

Ingrediënten
* 100-150 gr meel
* 11-12 eieren
* 400 gr boter
* 2 zakjes vanilla suiker
* zout
* 250 gr bastersuiker (wit)
* 8 tl kaneel
* 4 tl anijs
* 3 tl gemalen kruidnagelen
* 2 tl kardamon
* 2 tl nootmuskaat
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
* bakblik 22 cm
* spatel
* mixer
* pollepel
* grote kom (2 maal)
* grilloven

Voorbereiding

* boter zacht laten worden (niet smelten)
* eieren scheiden
* eiwit kloppen
* kruiden klaarzetten
* bakblik invetten
* oven op 110-140 C*
* usual mise en place

Bereidingswijze

- maak van de boter een romige massa met de mixer
- wanneer romige massa, doe er suiker met zout en vanille suiker bij
- al roerend er de eigeel langzaam bij doen, roer met pollepel
- hierna heel voorzichtig geklopt eiwit toevoegen in etappes, met pollepel
- meel toevoegen en roeren
- wanneer beslag enigszins glad, scheiden in twee kommen
- ene beslag met kruiden, andere zonder kruiden
- resultaat= beslag voor bruine laagjes en beslag voor witte laagjes
- begin met wit laagje in bakblik, heel weinig>> dunne laagjes. 4 minuten in oven op 100-140 graden (grillstand!!)(tijd is afhankelijk van oven) laagje mag niet aanbranden, maar moet wel echt gaar zijn!!
- na 4 min volgende laag (bruin) en ga zo voort totdat beslag op.
- wanneer laatste laagje kun je de koek nog even laten garen op 100 graden normale stand
- blik eruit halen 5 minuten afkoelen
- nu verder laten afkoelen zonder springvorm

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

monica053 avatar
monica053 10-07-2009

Hallo ,ik heb je recept gisteren gemaakt en ik moet zeggen geweldig lekker.ik heb er pandanpasta er door heen gedaan en vandaag doe ik de cacau er door.

sjeefer avatar
sjeefer 15-12-1998

Ik heb uw recept voor spekkoek overgenomen en ga 'm zeker uitproberen. Ik laat nog even weten wat ik er van vond, maar gezien de andere reacties zal-ie wel heel lekker zijn. Ik ben de spekkoek van de KonMar gewend. m vr gr

korteweg avatar
korteweg 08-12-1998

Ik ben ontelbaar veel kookboeken afgeweest voor het recept van spekkoek, maar nergens was deze te vinden. Hartstikke bedankt, als ik binnenkort tijd heb (in de kerstvakantie samen kokkerellen met m'n vriendin) zal ik het een keer gaan proberen! Groetjes Annelies Korteweg!

baya avatar
baya 05-12-1998

dit is tot nog toe het beste spekkoek recept dat ik gevonden heb. ik heb er een van mijn oma, maar kan dat voorlopig nog niet uitgeven omdat het wordt uitgegeven in een boek. Het is altijd erg lekker, maar ontzettend veel werk. als je een nieuw laagje beslag op de gebakken laag doet, kun je het heel dun uitspreiden met een lepel, zodat je mooie dunne laagjes krijgt. ik heb meestal tussen de 65 en 75 lagen op mijn spekkoek

ray avatar
ray 01-12-1998

Goed recept, Tip: als je met twee blikken werkt kan je ze om en om in de oven doen, voor dezelfde energie twee spekkoeken, en ze zijn goe din te vriezen. Komplimenten en groetjes, Raymond.

timmoni avatar
timmoni 01-12-1998

geweldig lekker!!!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten