1 kilo rundvlees (in groffe stukken gesneden), olijfolie om in te bakken, 2 tomaten (ontveld en in stukken gesneden), 3 teentjes knoflook (gepersd), 1 klein blikje tomatenpuree, 1 fles rode wijn, sap van 1 sinaasappel, 2 lepels meel, tijm, rozemarijn, 2 blaadjes laurier, zout en peper naar smaak, rookspek (in blokjes gesneden), 1 winterwortel (in stukken gesneden), wat bleekselderij (in stukken gesneden), 3 uien (grof gesneden), wat suiker, wat roomboter om in te bakken.
Een daube recept uit Cuisine et Vin. Rundvlees wordt langzaam gestoofd met rode wijn. Later worden dui uien toegevoegd die gecaramelliseerd zijn. Erg smakelijk in het geheel.
Warm de wijn op en voeg sinaasappelsap toe.
De laatste uur voor dat het vlees klaar is worden de uien gebakken met wat zout en suiker in de roomboter, voeg hierbij een beetje water. De uien moeten wat caramelliseren. De spek wordt dan ook uitgebakken en eventueel wat paddestoelen bakken.
Bak het vlees in de olie wat aan. Voeg hieraan toe de meel en schep het goed doorelkaar. Voeg de tomaten toe, de knoflook en de tomatenpuree en vervolgens het opgewarmde vocht van de wijnmengsel. Voeg laurier, rozemarijn, tijm, zout en peper toe en laat dit 4 uur zachtjes stoven. Voeg het laatste half uur de bleekselderij en wortels toe en de laatste kwartier de uien, spek en eventueel de champignons. Proef of er nog wat zout en peper bij moet.
Heerlijk bij puree met peterselie, maar ook lekker bij rijst of stokbrood.