1. Home
  2. Recepten
  3. Oostenrijkse keuken
  4. Apfelstrudel
  5. Apfelstrudel

Apfelstrudel

Door: h.van.elst1

  • Oostenrijks, Streekgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op 14-03-2007

Ingrediënten


Naam:Apfelstrudel-ausgezogen(Oostenrijk)
======================================================
ingredienten: 300 gr Patentbloem
1 Ei,groot
3 EL Olie,plantaardig
125 gr Water,handwarm
======================================================
Voor de vulling:1 Kruidnagel
1 mespunt kruidnagelpoeder
schil van 1 citroen
100 gr oudwitbrood
1500 gr friszure Appels
200 gr Boter
100 gr Rozijnen
1/2 borrelglas Strohrum
2 TL Kaneel
200 gr Suiker
======================================================
Overig:
VANILLE SAUS:250 gr Melk
125 gr Melk
60 gr Suiker
3 Eieren
Vanillesuiker
======================================================
Verhit in een kwart liter melk 60 gr suiker en laat het net niet koken.Klop intussen 2 eidooiers,1 heel Ei,de vanillesuiker en een 1/8 liter melk door elkaar.Giet het vanillemengsel bij de hete melk,verwarm op laag vuur,neem van het vuur en laat het nog 10 minuten staan.Giet de saus door een fijne zeef en houd au bien marie warm of serveer het koud.Schrikt U niet,wanneer de saus erg vloeibaar blijft.Dit is precies de bedoeling.
Bereidingstijd:25 minuten
EIWIT:2 gr
VET:1 gr
KOOLHYDR:5 gr
======================================================
BEREIDING:+/-:75 minuten
EIWIT:4 gr
VET:12 gr
KOOHYDR:40 gr
KCAL:284 gr


Verder heb je nodig


1
oud tafellaken van 150 X 75 cm


Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Bestuif een ruim werkblad met bloem.Maak het deeg van bloem,ei,1 el olie,water.Het deeg is klaar wanneer het makkelijk loslaat van het werkblad.Kneed het deeg in de vorm van een afgeplattebol,besprenkel het met 1/2 el olie,dek af met een verwarmde schaal en laat het 45 minuten rusten.Stamp de Kruidnagel in een vijzel fijn.Of gebruik 1 mespunt kant en klare gemalen kruidnagel.Rasp de schil van een Citroen.Pluk het brood in kleine stukjes en bak het al omscheppend in ca. 25 gr Boter goudbruin..Verkruimel het brood met een vork nog wat fijner.Schil de Appels.Verwijder de steelaanzet en klokhuis en snijd de Appels in schijfjes.Span het doek over een tafelblad en bestuif royaal met bloem.

Bereidingswijze

Leg het deeg in het midden van het doek en rol het enigzins langwerpig uit.Verdeel er een 1/2 EL olie over.Steek nu de handen met de rugkant naar boven onder het deeg en rek het deeg vanuit het midden voorzichtig op tot iets over de rand van een lange zijde van de tafel.Zet het deeg vast en rek het vervolgens op dezelfde wijze op naar de tegenovergestelde tafelrand,zonder dat het daarbij scheurt.Besprenkel tijdens het spannen het deeg met de resterende olie.Ga hiermee door tot U een deeglap heeft van ca. 75 X 100 cm.Snijd de dikke deegranden weg en verdeel 100 gr gesmolten boter over het deeg.Beleg het deeg met de Appelschijfjes,houd daarbij 1/3 deel aan een korte zijde vrij.Verdeel achtereenvolgens de Rozijnen en de citroenrasp over de Appelschijfjes.Besprenkel de vulling met de Rum.Verdeel er de fijngemalen kruidnagel over en bestrooi met de kaneel en suiker.Til het doek aan de korte zijde die tot aan de rand met vulling belegd is op en houd het in een vloeiende beweging zo hoog dat de Strudel; zichzelf oprolt.Vouw beide uiteinden van de deegrol om en druk licht aan zodat de vulling er tijdens het bakken niet uitloopt.Bestrijk een bakblik met boter en snijd afhangelijk van het formaat van het bakblik de strudel in 2 of 3 stukken.Leg op het bakblik en verdeel er de resterende gesmolten boter over.Bak de Strudel in een voorverwarmde oven van 175 C in ca. 35-45 minuten gaar.Bestrooi de Strudel na het bakken met Poedersuiker en serveer hem warm.

Serveertip

Verhit in een kwart liter melk 60 gr suiker en laat het net niet koken.Klop intussen 2 eidooiers,1 heel Ei,de vanillesuiker en een 1/8 liter melk door elkaar.Giet het vanillemengsel bij de hete melk,verwarm op laag vuur,neem van het vuur en laat het nog 10 minuten staan.Giet de saus door een fijne zeef en houd au bien marie warm of serveer het koud.Schrikt U niet,wanneer de saus erg vloeibaar blijft.Dit is precies de bedoeling.
Bereidingstijd:25 minuten



Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van h.van.elst1
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top