dolma,s
- Turks, Bijgerecht
- 0-10 min.
Bijzonder populair in Turkije zijn ook de diverse dolma-gerechten. 'Dolma' betekent gevuld en in keuken worden onder andere gevuld: paprika's, aubergines, wijnbladeren, koolbladeren, tomaten, artisjokken en mosselen. Afhankelijk van de streek en het seizoen worden ze met van alles gevuld, maar peterselie, pijnboompitten en kruiden zijn het meest gangbaar. Verder stopt de kok erin wat hij nog meer aan lekkers vindt. Als een dolma vlees bevat, dan wordt het gerecht warm opgediend, is het vegetarisch dan wordt de dolma koud geserveerd.
Ingrediënten 4 personen
1 eetl. olijfolie100 gram rundergehakt
2 eetl. pijnboompitten
1 ui, gehakt
1 eetl. gehakte verse koriander
1 theel. gemalen komijn
1 eetl. tomatenpuree
8 druivenbladen
zout en versgemalen zwarte peper
salade van rode en groene paprika
____________________________________________
Voor de tomatensaus:
1,5 dl passata
1,5 dl runderbouillon
2 theel. fijne tafelsuiker
Bereidingswijze
1. verhit de olie in een pan. doe er het gehakt, de pijnboompitten en ui in. Bak alles 5 minuten tot het vlees bruin is.
2. Schep er de verse koriander, gemalen komijn en tomatenpuree door. Laat nog 3 minuten bakken en bestrooi dan met zout en peper.
3. Verwarm de oven voor op 180°C. Leg acht druivenbladeren met de glanzende kant onder op het werkvlak. Schep wat vulling in het midden van elk blad en vouw de steelkant over de vulling. Rol het pakje op naar de punt van het blad en leg het dan met de naad onder in een licht ingevette ovenschaal.
4. Meng voor de saus de passata met de bouillon en suiker en giet dit mengsel over de dolma´s. Leg het deksel op de schaal en zet circa 30 minuten in de oven. Serveer met een salade van groene en rode paprika.
Bron
luna