
50 gr boter 1 el olijfolie 3 grote uien, circa 1.3 kilo, in dunne ringen 2 teentjes knoflook, fijngesneden 1 el bloem 1 l runder of kippenbouillon 6 dl droge witte wijn 1 vers laurierblaadjes 2 takjes tijm 1 stokbrood, of ander witbrood in plakjes circa 180 gr versgeraspte Gruyère grof korrelig zeezout en versgemalen peper.
Een bistro gerecht pur sang, maar deze soep wordt ook met een andere traditie in verband gebracht. Op franse huwelijken bijvoorbeeld.
Smelt de boter en olie in een diepe pan op normaal vuur. Voeg de uien toe en smoor deze in 15-20 minuten zacht. Voeg de knoflook en bloem toe en schep beide een minuut door de uien. Voeg de bouillon, wijn, laurierblad en tijm toe. Breng de soep aan de koop en voeg naar smaak zout en peper toe. Laat de soep 1 minuut koken, draai het vuur lager en laat de soep nogmaals 20 minuten zachtjes koken. Breng eventueel nogmaals op smaak met zout en peper. De soep is nu klaar, maar wint nog aanzienlijk aan smaak als hij nog minimaal 30 minuten kan rusten. Verwarm de grill. Leg de plakjes stokbrood op een bakblik en rooster ze lichtbruin onder de grill. Houd ze apart. Schep de soep in ovenvaste kommen en leg er een paar plakjes stokbrood op. Bestrooi het stokbrood met geraspte kaas en gratineer het brood onder de grill goudbruin en borrelend heet. Serveer de soep direct.
Bistro
zomaareenbezoeker 03-01-2020
Al een tijd geleden dat ik hier was. Maar bedankt Marianne, deze is goed voor de verhoudingen. Ik kook trouwens nog steeds vaak en graag, maar kan het op Smulweb niet meer zo vinden...
zizypha 20-12-2015
@ Snulk het is meestal verstandig om meerdere recepten te bekijken voor je iets maakt. Voor allerlei redenen, Ook al is het recept van iemand die goede recepten heeft. Soms sluipen er vanzelf fouten in. Omdat Smulweb de boel steeds verandert. Dit recept is van 2007. Ik weet bijna zeker dat Marianne niet al haar vele recepten naloopt. Schrijft anders een prive berichtje. groet C
hans3333 20-12-2015
waarschijnlijk moet dat 2 dl. zijn, de andere 4 dl is voor de kok
Snulk 20-12-2015
Die 6 dl wijn moet echt een vergissing zijn. Soep was niet te eten helaas, veel te zuur
annekeveenma 11-11-2014
dit is om je vingers bij af te likken! blijvertje!