500 g bataat (zoete aardappel) 0.5 tot 7.5 dl arachide-, saffoer- of zonnebloemolie 1/2 limoen.3-4 e.l. yogonaise (of fritessaus).kerriepoeder (liefst hot curry), ½ à 1 e.l.(kruiden)zout.versgemalen zeezout.een toefje peterselie (desgewenst).
Snijplank ; grote koekenpan of klein pannetje/frituurpan ; spatel ; citruspers ; mes ; oven (180 graden); ovenschaal ; kommetje (voor de dipsaus)
Erg lekker en simpel te maken deze zoete-aardappel â€chipsâ€. Mijn oudste dochter likte haar vingers bij de limoendip af: de frisse dip past ook erg goed bij de zoete bataat!
Snijd de bataat in dunne schijfjes, pers sap van een 1/2 limoen, zet oven op 180 graden.
Bereiding Chips 1 (mijn methode = minder olie) : Verhit 0.5 dl (enkele e.l.) olie in de koekenpan en bak de chips -in porties- knapperig goudbruin. Blijf goed roeren en keren!!Bereiding Chips 2 (volgens het boekje) : Verhit 7.5 dl olie in een pannetje/frituurpan en bak de chips -in porties- knapperig goudbruin.Laat de chips uitlekken op keukenpapier, maal er wat vers zeezout over en houd ze warm in de oven.Dip: Meng 3-4 e.l. yogonaise (of fitessaus e.d., maar dit is minder fris) met limoensap, kerriepoeder en iets (kruiden)zout.Serveer de chips, evt. gegarneerd met wat toefjes peterselie, met de dip.
Wij gebruiken het vooral als bijgerecht, maar de chips zijn ook geschikt als borrelhap of als voorgerecht. Als bijgerecht laat het zich met van alles combineren, hetzij vegetarisch, hetzij vlees of vis, ... en natuurlijk salades
Het grote Vegetarische Kookboek - Koneman(uitg)