ijstaart LE VERCORS

  • Frans, Nagerecht
  • 20-30 min.

eigen foto. 3stuksEen echte FEEST-TAART! ZO LEKKER..... De aangegeven bereidingstijd geldt voor de snelle versie, met kant en klaar gekochte karamel en schuimpjes.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
KARAMEL: 125 g suiker, 1 tl (cider)azijn, of kant en klare vloeibare karamel. MERINGUE: 1 eiwit, 50 g poedersuiker , of 50 à 60 g gekochte schuimpjes. IJS: 2 flinke eieren, 40 g suiker, 1 tl vanille-extrakt of vanillepoeder, 2 dl slagroom, 20 halve walnoten (ongeveer 40 g.) + evt. wat noten voor de garnering.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Ik heb een schaal gebruikt van 21 cm diameter, 5 cm hoog. Ongeveer 1 1/2 liter dus. Een springvorm kan niet, gaat lekken.

Voorbereiding

MERINGUE: klop het eiwit stijf met de poedersuiker. Bedek en ovenplaat met bakpapier, spatel het eimengsel erop en bak ongeveer anderhalf uur in een oven van 120 °C. Laat afkoelen. KARAMEL: Doe in een pan met dikke bodem 30 ml water, 1 tl azijn en 125 g suiker, breng dit op matig vuur, zonder roeren aan de kook en laat langzaam bruin kleuren. Haal als een karamelkleur bereikt is de pan van het vuur en voeg beetje bij beetje 60 ml kokend water toe. PAS OP! KAN SPATTEN! Af laten koelen tot lauwwarm. Breek de noten in stukken.

Bereidingswijze

Scheid de eieren. Klop de eiwitten stijf met 20 g suiker. Klop de dooiers met 20 g suiker en de vanille tot een luchtig, heel lichtgeel mengsel, zeker 3 min. kloppen. Klop de slagroom heel luchtig in een ijskoude kom, zet hiervoor de mixer eerst in de laagste stand en voer langzaam op, zo duurt het langer voordat de slagroom stijf is, maar hij wordt wel luchtiger. Giet de helft van de karamel in de schaal, beweeg en draai hem zo dat de bodem en de wanden met karamel bedekt worden. Schep met een spatel witten, dooiers en slagroom door elkaar. Spatel de noten erdoor. Schep de helft van dit mengsel in de schaal. Breek de meringue of schuimpjes in grove stukken en leg ze op het mengsel in de schaal, giet de rest van de karamel erover. Voeg de rest van het ijsmengsel toe, tik een beetje tegen de schaal, zodat de gaatjes vollopen. Vries in , minstens 4 uur.

Serveertip

Maak met een mes de zijkanten een beetje los, zet de schaal 10 sec. in een bodempje heet water en keer op een platte schaal. Garneer evt met wat walnoten.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

ecureuil avatar
ecureuil

Doorsturen

Home Recepten