1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Franse keuken
  5. Traditionele Kalfsblanquette (familierecept)

Traditionele Kalfsblanquette (familierecept)

  • Frans, Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 31-01-2007

Ingrediënten 8 personen


* 500 gr kalfsstoofvlees (schouder) * 500 gr kalfsgehakt * 2 eieren * enkele el paneermeel * 1 wortel, 1 ui, 1 prei, 1 selderijstengel * 1 bosje tijm, 1 laurierblad, 1 bosje peterselie *2-3 kruidnagels * bouillonblokjes naar smaak of een pot kalfsfond * 1 dl witte wijn * 20 krieluitjes * 1 snuf suiker * 20 kleine champignons * 3 el bloem * 4 el boter * 150 ml room * sap van een halve citroen * zout en peper


Verder heb je nodig


Grote pan met dikke bodem, 1 pannetje, 1 koekepan, schuimspaan


Een traditionele kalfsblanquette, recept van mijn moeder, waarbij zij een deel van het kalfsvlees verving door kalfsgehakt. Onovertroffen :-) (voor kipblanquette: idem maar dan met kip)

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

* meng het gehakt met 1 ei, enkele el paneermeel en wat gehakte peterselie, maak er gehaktballetjes van ter grootte van een pingpongballetje * doe de gehaktballetjes met het kalfsstoofvlees (in stukjes van ong 3,5 cm)in een ruime pan, voeg vervolgens toe: wortel, ui, prei, selderij, tijm, laurier, peterselie(stelen), kruidnagels, bouillonblokjes of fond, en tenslotte de wijn. Giet er water bij tot het geheel bedekt is. * breng langzaam aan de kook en verwijder met een schuimspaan de onzuiverheden die aan de oppervlakte komen. * laat minstens 1 1/2 uur zacht koken

Bereidingswijze

* Schil de uitjes en zet ze op in een pannetje met een bodempje water, 1 el boter, wat zout en een snuf suiker, laat de uitjes stoven (glaceren), giet steeds wat water bij als het stoofvocht bijna volledig is verdampt totdat de uitjes zacht en glanzend zijn. reserveren * haal vlees en groenten uit het vocht, reserveer het kookvocht * smelt 2 el boter in de grote pan, voeg 3 el bloem toe, laat kort bakken, voeg vervolgens in een keer het kookvocht van het vlees weer toe. Aan de kook brengen en blijven roeren tot een gladde saus is ontstaan (veloute) * vlees (niet de groenten) terugleggen in de veloute en verder laten sudderen * Bak de in vieren gesneden champigons kort en hevig in de koekepan met de laatste el boter * Voeg tenslotte de uitjes, de champignons, de room waardoorheen een ei is geklopt en wat citroensap toe aan het gerecht. Niet meer laten koken (anders schift de saus) * zout en peper toevoegen naar smaak.

Serveertip

In een grote schaal overdoen, bestrooien met gehakte peterselie (en evt. in boter gebakken croutons). Lekker met rijst en groene sla vooraf.

Bron

Familierecept



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van _infinity_


Reacties (3)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van _infinity_
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top