Zuurkoolstamppot met net dat beetje extra
- Nederlands, Hoofdgerecht
- 20-30 min.
de toch wat "vlakke" smaak van de standaard-zuurkool is hier met diverse accessoires verlucht!
Ingrediënten
750 gram aardappelen
150 gram gerookte spekblokjes
1 flinke ui
1 prei
1 blikje mandarijntjes
5 gekneusde jeneverbessen
versgemalen peper
ong 1 kopje Melk
Benodigdheden
mixerVoorbereiding
Zet de aardappelen op met water en wat zout. Bak de spekblokjes in een hapjespan uit in eigen vet. Was de groenten. Snipper de ui grof, snijd de paprika in stukjes, snijd 1/3 van het bovenste gedeelte van de prei in grove ringen. Smoor alle groenten in het achtergebleven spekvet bijna gaar. Voeg dan de jeneverbessen en de zuurkool toe, roer alles door elkaar en laat het met het deksel erop zo`n 15 minuutjes smoren.
Bereidingswijze
Snijd het overgebleven stukje prei in heel dunne ringetjes. Breng intussen wat melk aan de kook. Laat de mandarijntjes uitlekken. Giet de gare aardappelen af en stamp ze met wat melk fijn .Doe er dan de zuurkool met de groenten bij en mix alles opnieuw. Voeg dan evt. nog wat melk toe, doe de spekblokjes en de rauwe preiringetjes erbij, maal er wat zwarte peper naar smaak over en mix alles nogmaals door elkaar. Roer er dan heel voorzichtig de mandarijntjes door zodat ze een klein beetje heel blijven.
Serveertip
Lekker met rookworst of verse worst.een lekker klontje roomboter op de stamppot.