2 kg Bouchotmosselen of Zeeuwse mosselen,
een paar takjes verse tijm, naaldjes van 1 takje rozemarijn, paar takjes peterselie, 4 tenen knoflook, handje zwarte peperkorrels, 3 el druivenpitolie, 1 el roomboter en stokbrood.
Een koekenpan en een grote koekenpan.
Een recept van Herman den Blijker. Lekkere mosselen.
Controleer de mosselen op open en kapotte exemplaren. Spoel ze kort onder koud stromend water schoon. Rits blaadjes van de tijm, snijd de rozemarijnnaaldjes en de peterselie fijn. Pel de tenen knoflook en blancheer ze kort in kokend water, spoel ze af en blancheer ze nogmaals. Het gerecht vraagt om de knoflooksmaak, niet om de scherpte. Halveer de tenen en wip met een mesje de kernen eruit. Snijd de tenen fijn.
Verhit een koekenpan droog op hoog vuur en rooster de peperkorrels maximaal 20 seconden; schud de pan een paar keer op. Door verhitting komt de etherische olie uit de korrel goed los. Doe de peper in een lege peprmolen. Je kunt de peperkorrels maar eenmaal verhitten; ze moeten direct worden gebruikt.
Verhit een grote koekenpan op hoog vuur met de olie en roomboter. Zorg dat de boter niet verbrandt. Verdeel een laag mosselen in de pan; ze moeten allemaal een contact met de bodem hebben. Wacht tot ze open gaan. Voeg tijm, rozemarijn, knoflook, en vers gemalen zwarte peper toe. Schud de pan zoals bij pannenkoeken op, zodat de mosselen goed met het vocht en de kruiden in contact komen. Meng de peterselie erdoor en dien direct op een voorverwarmend bord op.
Lekker met stokbrood. Om te deppen in het bakvocht.
Herman den Blijker.
mobiel_1360591656 20-12-2018
Dit ook al eens gemaakt. Ik vond het erg lekker mooie variatie op de gewone gekookte mosselen.
doossiedoos 20-10-2009
dit recept is zo ontzettend heerlijk, dat zelfs ik (en ik ben absoluut geen mosseleter) ze heerlijk vindt!! Absoluut een aanrader!