1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Engelse keuken
  5. Kalkoen
  6. Gevulde kalkoen

Gevulde kalkoen

  • Engels, Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 28-12-2006

Ingrediënten 6 personen


Vulling: 6 sneetjes oud witbrood zonder korst - 2 braadworsten of verse worst - 1 kloeine ui, gesnipperd - 2 stengels bleekselderij, in kleine blokjes - 1 friszure appel, b.v. Braeburn, geschild en in kleine blokjes - salieblaadjes, fijngesneden of 2 theelepels gedroogde salie - 1 ei -

1 kalkoen ca 2-2,1/2 kg - 200 gr. boter - 3 eetlepels olie - zout en versgemalen zwarte peper - een aantal plakken vers vetspek(bestellen bij de slager)


Verder heb je nodig


Keukenmachine - keukengaren en stopnaald - koekenpan - braadslede - aluminiumfolie


Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Vulling maken: Maal het brood fijn in de keukenmachine tot kruim. Haal het vel van de braadworsten of verse worst en braad de inhoud in de koekenpan rul samen met de ui, bleekselderij en appel. Laat afkoelen. Meng de fijngesneden of gedroogde salie door het afgekoelde mengsel. Ei en broodkruim toevoegen en tot een stevige massa kneden.
De oven voorverwarmen op 185 graden.

Bereidingswijze

Dep de kalkoen aan binnen en buitenkant droog met keukenpapier. Stop het merendeel van de vulling in de kalkoen, (niet te vol want de vulling zet tijdens het braden nog wat uit) Maak eventueel met de hand het vel langs de nek voorzichtig los zonder het te beschadigen en schuif daar ook nog wat vulling tussen. Vouw het vel rond het gat en naai met katoenen (keuken)garen en een stopnaald dicht. Doe dit ook met de achterkant. Wrijf de kalkoen in met zout en versgemalen zwarte peper. Smelt de boter in een pannetje, voeg de olie toe en giet een laagje in een braadslede. Leg de kalkoen met de borst naar boven in de braadslede en giet het restant van de boter er over. Bedek met plakken vers vet spek.
Schuif de braadslede in de voorverwarmde oven en verlaag de temperatuur tot 160 graden na 30 minuten. Reken een oventijd van 15 minuten per pond gewicht inclusief vulling of een kerntemperatuur van 60 graden. Vervang de plakken vers vetspek als ze "op" zijn, of begiet met meer gesmolten boter. Dek losjes af met aluminiumfolie als de kalkoen te snel bruin wordt, haal dit het laatste half uur er af.

Serveertip

Laat de kalkoen , gewikkeld in aluminiumfolie, minstens een kwartier rusten als hij uit de oven komt. Lekker met cranberrysaus gemaakt met sinaasappelsap en aardappelpuree en spruitjes.

Bron

Allerhande december 2003



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van thea_g


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van thea_g
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top