Hongaarse zuurkool ovenschotel

  • Hongaars, Ovenschotel
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 05-12-2006

Een heerlijke hartige winterpot, rijk van smaak. Neem er gerust even de tijd voor want dat komt de smaak ten goede!

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
  • 1 kg kruimige aardappelen
  • zout en vers gemalen peper
  • 1 bekertje zure room
  • en beker warme melk
  • een dubbele kipfilet
  • 300 gram gehakt half-om-half
  • 1 salamiworstje, in plakjes
  • olijfolie
  • vloeibare margarine
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 dl witte wijn
  • 1 dl kippenbouillon
  • driekwar rode paprika, in blokjes (de rest in dunne reepjes snijden)
  • 1 el milde paprikapoeder
  • 1 el chilipoeder
  • 1 el verse tijm
  • 1 tl kummelzaadjes
  • 750 gram wijnzuurkool
  • 50 gram geraspte oude kaas
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden C.

Bereidingswijze

Kook de aardappelen gaar, giet ze af en stamp ze fijn met de warme melk en de zure room tot een smeuïge puree. Op smaak maken met peper, zout en nootmuskaat.
Kip in blokjes snijden en met de ui al omscheppend in de olijfolie en de vloeibare margarine lichtbruin bakken. Gehakt toevoegen en rul meebakken. Knoflook toevoegen en even meebakken. Paprikablokjes, paprikapoeder, chilipoeder en tijm toevoegen en een klein scheutje witte wijn. Dit 10 minuten zachtjes laten sudderen. Op smaak maken met zout.
De zuurkool in een pan doen en de bouillon, waardoor 2 el tomatenpuree zijn geroerd, en de rest van de wijn erover schenken. Kummelzaadjes erdoor roeren en aan de kook brengen. De plakjes salami erover verdelen. Dit op een laag vuurtje (vlamverdeler) een half uurtje laten sudderen.
Ovenschaal invetten en de zuurkool, omgeschept met de salamiplakjes, onderin de schaal leggen. Daar overheen het vleesmengsel scheppen. Afdekken met de aardappelpuree. Met een appelboor een gat in het midden maken en er een 'schoorsteen' van alufolie in steken. Geraspte kaas erover strooien en hier en daar wat margarine druppelen. Drie kwartier in de oven door en door heetlaten worden en gratineren. 10 minuten laten rusten. De 'schoorsteen' verwijderen en de schotel garneren met dunne reepjes rode paprika vanuit het gat als een bloem gedrapeerd.

Serveertip

Een volle rode wijn smaakt hier voortreffelijk bij.

Laatste reacties

deonart avatar
deonart 15-12-2006

mmmmmm lekker! Deon

gvdweerd avatar
gvdweerd 07-12-2006

Ik neem hem mee,alvast bedankt. m.v.g.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten