Gevulde speculaas taartje
- Nederlands, Banket
- 20-30 min.
Het recept voor dit heerlijke speculaas taartje stond in een bijlage bij Libelle ergens in de jaren 70. Daarna heb ik al veel recepten van gevulde speculaas uitgeprobeerd, maar dit recept blijft favoriet. Ik heb deze keer amandelschaafsel gebruikt omdat ik geen hele amandelen in huis had. Allebei de soorten zijn natuurlijk te gebruiken. Lekker met Sinterklaas.
Ingrediënten 8 personen
250 gram zelfrijzend bakmeel -mespunt zout -
2 afgestreken eetlepels speculaaskruiden -
150 gram lichtbruine basterdsuiker -
150 gram boter -
1 lepel melk -
plm. 200 gram amandelspijs -
50 gram ontvliesde amandelen of 50 gram amandelschaafsel -
om te bestrijken:1 eidooier -
1 eetlepel melk
Benodigdheden
Boterkoekvorm van pl. 24 cm doorsnedeBereidingswijze
Doe zelfrijzend bakmeel met wat zout, speculaaskruiden en basterdsuiker in een kom.
Roer dit door elkaar.
Snij hierin de boter met twee messen klein.
Kneed hiervan met een beetje melk een soepel deeg.
Beboter de boterkoekvorm en bestrooi dit met wat bloem.
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Druk de helft van het deeg in de vorm.
Verdeel de amandelspijs over het deeg. Blijf 1 cm uit de rand.
Leg de tweede helft van het deeg erop.
Bestrooi de koek met de amandelen.
Klop de eidooier los met de melk en bestrijk de koek hiermee.
Zet de koek in het midden van de oven en bak deze gaar en bruin in 30 - 45 minuten.
Laat de koek vlakliggend afkoelen.
Bron
In een hele oude Libelle bijlage
Serveertip
Je kunt natuurlijk ook zelf je amandelsijs maken, net als je speculaaskruiden.
Niet moeilijk en veel goedkoper.
Kijk eens bij:
Amandelspijs-om-zelf-te-maken
en
Speculaaskruiden-of-koekkruiden-zelf-gemaakt
Veel succes met het taartje.