Gevulde speculaas taartje

  • Nederlands, Banket
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 26-11-2006
  • Gevulde speculaas taartje

    Gevulde speculaas taartje

    Gevulde speculaas taartje

Het recept voor dit heerlijke speculaas taartje stond in een bijlage bij Libelle ergens in de jaren 70. Daarna heb ik al veel recepten van gevulde speculaas uitgeprobeerd, maar dit recept blijft favoriet. Ik heb deze keer amandelschaafsel gebruikt omdat ik geen hele amandelen in huis had. Allebei de soorten zijn natuurlijk te gebruiken. Lekker met Sinterklaas.

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
250 gram zelfrijzend bakmeel -
mespunt zout -
2 afgestreken eetlepels speculaaskruiden -
150 gram lichtbruine basterdsuiker -
150 gram boter -
1 lepel melk -
plm. 200 gram amandelspijs -
50 gram ontvliesde amandelen of 50 gram amandelschaafsel -
om te bestrijken:1 eidooier -
1 eetlepel melk
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Boterkoekvorm van pl. 24 cm doorsnede

Bereidingswijze

Doe zelfrijzend bakmeel met wat zout, speculaaskruiden en basterdsuiker in een kom.
Roer dit door elkaar.
Snij hierin de boter met twee messen klein.
Kneed hiervan met een beetje melk een soepel deeg.
Beboter de boterkoekvorm en bestrooi dit met wat bloem.
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Druk de helft van het deeg in de vorm.
Verdeel de amandelspijs over het deeg. Blijf 1 cm uit de rand.
Leg de tweede helft van het deeg erop.
Bestrooi de koek met de amandelen.
Klop de eidooier los met de melk en bestrijk de koek hiermee.
Zet de koek in het midden van de oven en bak deze gaar en bruin in 30 - 45 minuten.
Laat de koek vlakliggend afkoelen.

Bron

In een hele oude Libelle bijlage

Serveertip

Je kunt natuurlijk ook zelf je amandelsijs maken, net als je speculaaskruiden.
Niet moeilijk en veel goedkoper.
Kijk eens bij:
Amandelspijs-om-zelf-te-maken
en
Speculaaskruiden-of-koekkruiden-zelf-gemaakt

Veel succes met het taartje.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

pwiggers avatar
pwiggers 03-12-2018

Pas zelf weer gemaakt met donkerbruine basterdsuiker.Was weer heerlijk.

pwiggers avatar
pwiggers 14-11-2017

Wat leuk om te horen Monique dat het speculaastaartje in de smaak is gevallen. Leuk hoor. Ik heb je al een berichtje gestuurd over de amandelspijs. Dan wordt het taartje vast nog lekkerder. Groetjes, Petra

moniquek1 avatar
moniquek1 14-11-2017

Heb zondag je speculaastaartje gemaakt heb alleen een bakje amandelspijs van baukje gebruikt is toch heel anders dan als je zelf spijs maakt maar niet te min was hij heerlijk op me werk vonden ze hem ook lekker en een vriendin die ik een stuk mee gaf vond hem ook heerlijk. dank je wel

tim1961 avatar
tim1961 02-12-2016

Lekker Petra, wederom een heerlijk recept van jou. Dank je en ga vooral door met nieuwe ideeën!

ecureuil avatar
ecureuil 01-12-2016

Helaas heeft mijn man een notenallergie sinds een jaar en dan vooral voor amandelen. Ik maakte dit graag aangezien het in Frankrijk niet te koop is (zie vorige reactie).

pwiggers avatar
pwiggers 01-12-2016

Dat moet je zeker doen Margrit. Echt lekker! Dank je wel voor je reactie. Ook Monique bedankt voor je reactie. Fijn dat het amandelmeel nu ook bij Jubo te koop is. Een stuk goedkoper denk ik. Groetjes, Petra

rmdelvoie avatar
rmdelvoie 30-11-2016

Zo'n heerlijk taartje dat moet ik toch eens gaan proberen. Groetjes... Margrit

moniquek1 avatar
moniquek1 30-11-2016

heb je recept meegenomen, nu heb je hier bij jumbo ook amandelmeel, bij mij in de natuurwinkel kan je di in verschillende gewichten kopen een pond betaal je 20 euro voor als ik dit goed onthouden heb,

knorkokkie77 avatar
knorkokkie77 14-11-2014

Net dit recept gemaakt voor morgen bij de intocht. Heerlijk.

IZim avatar
IZim 02-12-2012

Vandaag gemaakt. Het spijs wel met een ei geprakt en het deeg een half uur in de koelkast gelegd maar het was heerlijk. Bedankt

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten