Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Gevulde speculaas taartje

Gevulde speculaas taartje

Door: pwiggers

  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 26-11-2006

Ingrediënten 8 personen


250 gram zelfrijzend bakmeel -
mespunt zout -
2 afgestreken eetlepels speculaaskruiden -
150 gram lichtbruine basterdsuiker -
150 gram boter -
1 lepel melk -
plm. 200 gram amandelspijs -
50 gram ontvliesde amandelen of 50 gram amandelschaafsel -
om te bestrijken:1 eidooier -
1 eetlepel melk


Verder heb je nodig


Boterkoekvorm van pl. 24 cm doorsnede


Het recept voor dit heerlijke speculaas taartje stond in een bijlage bij Libelle ergens in de jaren 70. Daarna heb ik al veel recepten van gevulde speculaas uitgeprobeerd, maar dit recept blijft favoriet. Ik heb deze keer amandelschaafsel gebruikt omdat ik geen hele amandelen in huis had. Allebei de soorten zijn natuurlijk te gebruiken. Lekker met Sinterklaas.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Doe zelfrijzend bakmeel met wat zout, speculaaskruiden en basterdsuiker in een kom.
Roer dit door elkaar.
Snij hierin de boter met twee messen klein.
Kneed hiervan met een beetje melk een soepel deeg.
Beboter de boterkoekvorm en bestrooi dit met wat bloem.
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Druk de helft van het deeg in de vorm.
Verdeel de amandelspijs over het deeg. Blijf 1 cm uit de rand.
Leg de tweede helft van het deeg erop.
Bestrooi de koek met de amandelen.
Klop de eidooier los met de melk en bestrijk de koek hiermee.
Zet de koek in het midden van de oven en bak deze gaar en bruin in 30 - 45 minuten.
Laat de koek vlakliggend afkoelen.

Tags, , ,

Serveertip

Je kunt natuurlijk ook zelf je amandelsijs maken, net als je speculaaskruiden.
Niet moeilijk en veel goedkoper.
Kijk eens bij:
Amandelspijs-om-zelf-te-maken
en
Speculaaskruiden-of-koekkruiden-zelf-gemaakt

Veel succes met het taartje.

Bron

In een hele oude Libelle bijlage



Deel dit recept

Reacties (28)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top