Terrine van ham en bokbier
- Fusion, Voorgerecht
- 30-60 min.
Een bijzonder voorgerecht voor de bijzondere maaltijd.
Ingrediënten 4 recipe.people
9 blaadjes witte gelatine1 1/2 dl vleesfond (pot à 380 ml AH)
2 dl bokbier
zout
1 rode peper
1 zakje verse bieslook
8 plakjes jambon dArdennes (ham ca. 75 g)
4 plakjes gebraden beenham (ca. 100 g)
1 zak slamelange (100 g AH)
Benodigdheden
Paté- of cakevorm inhoud ca. 6 dlSchaal
Pan
Garde
Spatel
Mes
snijplank
Bereidingswijze
In kom met koud water gelatine ca. 5 minuten weken.
In pan fond aan de kook brengen.
Gelatine goed uitknijpen en van vuur af al roerend in hete fond oplossen.
Bier en 2 dl water erdoor roeren.
Mengsel 15 à 20 minuten laten afkoelen en geleiachtig laten worden, op smaak brengen met zout.
Intussen peper schoonmaken en in zeer kleine stukjes snijden.
Laagje biermengsel in vorm schenken en ca. 10 minuten in koelkast laten opstijven.
1/4 Deel van sprietjes bieslook en 1/4 deel van peper erover verdelen, laagje biermengsel erover schenken en ca. 5 minuten in koelkast laten opstijven.
4 Plakjes Ardennerham in vorm leggen, laagje biermengsel erover schenken.
1/4 Deel van sprietjes bieslook en 1/4 deel van peper erover verdelen, laagje biermengsel erover schenken.
4 Plakjes beenham erop leggen, laagje biermengsel erover schenken.
1/4 deel sprietjes bieslook en 1/4 deel van peper erover verdelen en laagje biermengsel erover schenken.
Tot slot rest van Ardennerham erover verdelen, laagje biermengsel erover schenken
rest van sprietjes bieslook en rest van peper erover verdelen.
Rest van biermengsel erover schenken en terrine in ca. 2 uur in koelkast laten opstijven.
Zijkanten van terrine met warm mes lossnijden.
Plank op vorm leggen, samen keren, even schudden en terrine uit vorm laten glijden.
Terrine met scherp glad(elektrisch) mes in 8 mooie plakken snijden.
Over vier borden slamelange verdelen en terrineplakken erop leggen.
Bron
www.ah.nl
Serveertip
Wanneer fond intussen te stevig wordt op laag vuur iets opwarmen.
Als je de fond niet los wil snijden om de vorm mooi te houden kun je in de vorm eerst een stuk gladgetrokken plastic folie leggen.