-1/2 savooienkool
-1/2 knolselder
-1 ui
-2 rode bieten
-1 prei
-1 wortel
-100 g mager spek
-500 g vlees van rundsborst (runderlappen of doorregen stooflappen)
-1 lepeltje tomatenpuree
-1 dl azijn
-1 l gevogeltebouillon
-laurierblad
-2 kruidnagels
-een koffielepeltje komijn
-peterselie
-2 jeneverbessen
-3 eetlepels verse of zure room
-1 eetlepel fijngesneden dille
-zout
-peper
Een authentiek recept uit Rusland
-Het rundsvlees in ruim een liter koud water opzetten, aan de kook brengen en afschuimen.
-De groenten schoonmaken en in kleine stukjes snijden.
-Het spek in blokjes snijden en deze uitbakken in een bakpan.
-De groenten in het spekvet fruiten, de tomatenpuree toevoegen en een paar minuten laten stoven.
-Overgieten met azijn en alles in de pan met het rundsvlees doen.
-De soep kruiden met peper, zout en de in een kruidenei of gaasje gewikkelde specerijen toevoegen.
-De soep een uur zachtjes laten sudderen, de specerijen verwijderen en de kruiding kontroleren.
-Verdeel de soep in diepe borden, versier met een toef slagroom of een lepel dikke, zure room en bestrooi met fijngesneden dille.
-De soep kan worden gedikt met een roux van reuzel en bloem, die met bouillon wordt aangelengd.
-Men kan een hambeen met de soep mee laten koken en soms kookt men de laatste tien minuten gehakte venkel mee.