Gents stoofvlees

  • Belgisch, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 14-11-2006

Op de wijze van de chef van de 'Lijsterbes', origineel en overheerlijk recept dat we serveren met frietjes!

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
- 800 g rundvlees (stoofvlees)
- boter
- 2 uien
- 1 flesje donker abdijbier
- 1 flesje kriek
- bloem
- peper en zout
- 2 blaadjes laurier
- 2 takjes tijm
- 1 witte boterham zonder korst
- mosterd

**VOOR de APPELMOES**:
- 2 jonagold appelen
- 2 el suiker
- het sap van een halve citroen
- een scheutje witte wijn
- een scheutje calvados

**VOOR DE GARNITUUR**:
- zeer dunne frietjes
- 2 zoete uien
- 4 toastjes
- 1 el mosterd
- 1 el gehakte zilveruitjes
- 1 el gehakte augurkjes
- 1 el geroosterde pijnboompitjes
- 2 el gesnipperde platte peterselie


Boodschappen bestellen

Voorbereiding

-Verhit de boter tot hazelnootkleur.
-Schroei het vlees rondom dicht en kruid met peper en zout.
-Strooi er wat bloem overheen en laat de bloem het braadvocht opnemen.
-Doe het vlees over in een kookpan.
-Snijd de ui grof en fruit aan in dezelfde pan als het vlees in verse boter.
-Laat goudbruin stoven en blus met de beide flesjes bier.

Bereidingswijze

-Doe de uien en het bier bij het vlees en voeg de kruiden toe.
-Besmeer het brood met mosterd en leg die op het vlees.
-Doe het deksel op de pan en laat minstens anderhalf uur rustig sudderen onder gesloten deksel.
-Schil intussen de appelen, verwijder het klokhuis en doe het vruchtvlees in een pan.
-Doe er de suiker, het citroensap en de wijn bij en laat rustig loskoken.
-Doe de appelen vervolgens in een blender en parfumeer met calvados.
-Snijd dikke plakjes uit de zoete ui en laat goudbruin bakken in boter.
-Meng de mosterd met de gebroken pijnboompitjes, de uitjes, de augurkjes en de peterselie tot een Vlaamse pesto.
-Beleg hier de toastjes mee.

Serveertip

-Schik 2 uienringen op het bord, lepel er appelmoes op en schik er het toastje bovenop.
-Schep de stoverij erbij en werk af met de knapperige frietjes

Laatste reacties

cedy avatar
cedy 07-09-2008

heb dit lekkere recept ook meegenomen.zijn net terug van breskens en van sluis en daar hadden ze heerlijke stoverij.en dit lijkt me ook heerlijk.bedankt.gr van cedy

kris3 avatar
kris3 26-01-2008

Nou het staat op te pruttelen, het ruikt in ieder geval al heerlijk!!!

ecureuil avatar
ecureuil 20-11-2006

Gisteren gegeten, met alles er op en eraan, wel even werk dus, maar het loont de moeite! Wel wat minder bier gebruikt, anders krijg je in verhouding tot het vlees wel erg veel saus. En de frietjes waren hier gekookte aardappelen, niet zo belgisch misschien, maar m.i. een betere kombinatie met de saus. Bedankt voor je recept. Nelly

antoniake avatar
antoniake 16-11-2006

je recept meegenomen,weer eens iets anders dan mijn stoofvlees,dus ga het zeker maken.groetjes en alvast een goed weekend .....antoniake en bedankt he

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten