Italiaanse bloemkoolschotel uit de oven

  • Italiaans, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 09-11-2006
  • Italiaanse bloemkoolschotel uit de oven

    Italiaanse bloemkoolschotel uit de oven

    Italiaanse bloemkoolschotel uit de oven

  • Italiaanse bloemkoolschotel uit de oven

    Italiaanse bloemkoolschotel uit de oven

    Italiaanse bloemkoolschotel uit de oven

  • Italiaanse bloemkoolschotel uit de oven

    Italiaanse bloemkoolschotel uit de oven

    Italiaanse bloemkoolschotel uit de oven

  • Italiaanse bloemkoolschotel uit de oven

    Italiaanse bloemkoolschotel uit de oven

    Italiaanse bloemkoolschotel uit de oven

  • Italiaanse bloemkoolschotel uit de oven

    Italiaanse bloemkoolschotel uit de oven

    Italiaanse bloemkoolschotel uit de oven

Het basisrecept voor deze heerlijke ovenschotel vond ik in het kookboekje Chez lHirondelle. Omdat ik niet gauw tevreden ben heb ik er iets aan veranderd. Wij vonden het heel erg lekker. Dus hierbij het recept.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
700 gram aardappelen - kleine bloemkool - 3 dl melk - 70 gram boter - 70 gram bloem - zout, peper - nootmuskaat - 2 theelepels tijm - 2 eieren - 100 gram rauwe ham (liefst Parmaham ) - 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Flinke ovenschotel

Bereidingswijze

Schil de aardappelen. Was deze. Kook de aardappelen gaar en snij ze in plakjes.
Was de bloemkool en verdeel de bloemkool in kleine roosjes.
Kook de bloemkool beetgaar in water met zout. (Bewaar 2 dl van het kookvocht van de bloemkool). Laat de bloemkool goed uitlekken.
Snij de rauwe ham in reepjes en bak deze in een droge Koekenpan knapperig.
Saus:
Smelt de boter. Voeg de bloem in een keer toe. Goed roeren en even laten garen. Melk + het overgebleven kookvocht beetje voor beetje toevoegen tot een dikke saus ontstaat. Maak de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Neem de saus van het vuur.
Klop de eieren los en meng deze door de saus.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe een laagje van de saus in een ruime ovenschaal
Leg hierop de helft van de aardappelschijfjes. Bestrooi met wat tijm.
Meng de bloemkoolroosjes en de gebakken reepjes ham door elkaar.
Verdeel de bloemkoolroosjes over de aardappelschijfjes.
Dek af met de rest van de aardappelschijfjes en bestrooi deze weer met wat tijm.
Giet de rest van de saus over de schotel en strooi er een laagje Parmezaanse kaas over.
Zet de schaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak de bloemkoolschotel in plm. 30 minuten mooi bruin.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

pwiggers avatar
pwiggers 01-10-2019

Dank je wel Tneuteleers voor je reactie bij mijn recept. Leuk om horen dat jullie het lekker vonden. Prima om het recept wat meer aan te passen aan je eigen smaak. Hartelijke groet, Petra

Tneuteleers avatar
Tneuteleers 29-09-2019

Lekker recept! Wel beetje droog maar dit kan mss opgelost worden door iets meer saus te maken (10-20%) en ook wat meer van Parma ham gebruiken of iets minder lang in de oven aangezien alles toch al gekookt is

pwiggers avatar
pwiggers 11-06-2019

Dank je wel josevangelder.Leuk om te horen en bedankt voor je tip. Ga ik zeker een keer proberen. Weer eens iets anders. Groet, Petra

josevangelder avatar
josevangelder 08-06-2019

Heb deze schotel al vaak gemaakt. Echt heerlijk. Ik gebruik meer bloemkool en minder aardappels en vervang de stukjes ham door kleine stukjes in peperolie gebakken kip. Daarmee wordt'ie ietsje 'slanker'. Top receptje ;-)

pwiggers avatar
pwiggers 23-03-2018

Heel toevallig zag ik net e reactie van MarinkaMeulengraaf. Het is heel vervelend dat mijn voorbereiding is verdwenen. Zodra je een "ouder" recept bewerkt waarin de voorbereiding en bereiding gescheiden is, verdwijnt de voorbereiding. In dit geval waarschijnlijk gebeurt door Smulweb toen er een youtube filmpje van is gemaakt. De voorbereiding heeft er tot eind 2017 in gestaan. Marinka bedankt voor je toevoeging. Ik heb jouw tekst overgenomen bij mijn recept. Groet, Petra

MarinkaMeulengraaf avatar
MarinkaMeulengraaf 05-01-2018

Zag dat de voorbereiding weg was en deze is toch wel belangrijk lijkt mij. Dit gister gemaakt en wij vonden het hier heerlijk. Gaat zeker vaker terugkomen. Denk alleen dat ik de volgende keer de aardappeltjes bak zodat die ook wat krokante worden. Schil de aardappelen. Was deze. Kook de aardappelen gaar en snij ze in plakjes. Was de bloemkool en verdeel de bloemkool in kleine roosjes. Kook de bloemkool beetgaar in water met zout. (Bewaar 2 dl van het kookvocht van de bloemkool). Laat de bloemkool goed uitlekken. Snij de rauwe ham in reepjes en bak deze in een droge Koekenpan knapperig. Saus: Smelt de boter. Voeg de bloem in een keer toe. Goed roeren en even laten garen. Melk + het overgebleven kookvocht beetje voor beetje toevoegen tot een dikke saus ontstaat. Maak de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Neem de saus van het vuur. Klop de eieren los en meng deze door de saus.

pwiggers avatar
pwiggers 25-10-2017

Dank je wel voor je leuke reactie Lammy. Goed idee vande kerrie. Zal ik ook eens doen.Groetjes, Petra

Lammy1954 avatar
Lammy1954 24-10-2017

Mmmmm vanavond gegeten, was erg lekker! Had door de saus wat kerrie gedaan voor extra pit. Groetjes Lammy

smitduiven avatar
smitduiven 17-10-2017

Waarom zou ik een schotel met gegaarde ingredienten nog eens 30 minuten bakken? Het gaat toch alleen om het mengen van smaken en het korstje?

pwiggers avatar
pwiggers 10-10-2017

Beste Lola, die keuze mag je zelf maken. Je kunt er natuurlijk een salade bij eten en als vlees bijvoorbeeld een balletje gehakt of een karbonade. Smaakt er prima bij. Succes met de ovenschotel. Groet, Petra

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten