plaatcake met speltmeel en appel

  • Biologisch, Banket
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 20-10-2006

Dit is een lekkere cake met bewust gekozen ingredienten uit de natuurwinkel

Deel dit recept

Ingrediënten
(*= zie bij de serveertips)Voor het beslag:
450 gram speltbloem of -meel*
50 gram sojameel*
3 theelepel bakpoeder
1 theelepel baksoda*
500 gram rietsuiker
250 gram roomboter
50 gram cocosboter*
1 blikje cocosmelk
5 eieren
vanille essence
Voor de appels:
3 goudreinetten in dunne partjes
agavesiroop*
kaneel
kaneelsuiker

(Voor één cake halveer je de hoeveelheden en gebruik je een cakevorm of springvorm)
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
oven, bakplaat, mixer, beslagkom, bakpapier

Voorbereiding

Knip bakpapier op maat, leg die op de bakplaat en verwarm de oven op min. 160 graden
De boter in een pannetje laten smelten. Niet te heet laten worden! Alleen smelten is voldoende. Daarna zet je het vuur uit.

Bereidingswijze

Snij de appel in dunne partjes, zoet deze met agavesiroop en bestrooi met kaneel.
Meng in een kom de speltbloem of -meel met bakpoeder, baksoda en sojameel.
Doe de suiker en eieren in een andere kom en mix ongeveer 10 minuten. Voeg de vanille essence toe.
Schep in gedeelten de bloem door het beslag op de laagste mixerstand.
Giet langzaam de gesmolten boter erbij en meng ales nog steeds op de laagste snelheid tot alles goed gemengd is.
Giet het beslag op de bakplaat en zorg dat het goed verdeeld is.
Dan verdeel je de partjes in vier rijen over het beslag.
Verdeel tenslotte kaneelsuiker over de hele cake.
De cake gaat iets onder het midden ongeveer 50 minuten in de oven.

Serveertip

* tips en alternatieven:
- i.p.v. speltbloem kun je cakemeel gebruiken. Dan neem je 500 gram cakemeel en doet er geen bakpoeder en baksoda bij, want dat is al aan cakemeel toegevoegd. Speltbloem is rijker aan eiwitten dan tarwebloem. Speltmeel van de hele korrel is ook lekker en bevat veel vezels. Goed voor de spijsvertering!
- Sojameel is verkrijgbaar bij de natuurwinkel. Dit maakt het beslag stevig genoeg om te voorkomen dat de appels naar de bodem zakken.
- Baksoda is als zuiveringszout of natriumbicarbonaat te verkrijgen bij de drogist en apotheek.
- Als je geen cocosmelk en -boter hebt, kun je 400 gram roomboter gebruiken en een beetje melk of water
- Agavesiroop is te vervangen door honing. Of je bestrooit de appelpartjes met suiker en kaneel.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten