Kaaskroketten
- Nederlands, Voorgerecht
- 30-60 min.
Een van die heerlijkheden die mijn moeder vroeger maakte. Helaas kunnen haar handen het niet meer, dus hoog tijd om het zelf te leren!
Dit recept valt zowel onder de categorie Nederlandse als Belgische keuken en het is zowel een voorgerecht als een lunchgerecht of lekkere snack.
Ingrediënten 4 personen
45 gram boter
45 gram bloem
ca 300 ml melk of zelfgetrokken kippenbouillon(*)
150 gram geraspte oude kaas
1 el gehakte peterselie
1/2 el gehakte kervel of bieslook
zout en peper uit de molen naar smaak
1 snufje vers geraspte nootmuskaat
1 ei
paneermeel
Benodigdheden
(*)Het orginele recept van mijn moeder is met melk, maar ik had nog een pot zelfgetrokken kippenbouillon staan en dat was heel erg lekker in de basis.
Voorbereiding
Smelt de boter en roer de bloem erdoor. Blijf dit al roerend even goed doorwarmen. Meng nu al roerend het vocht er doorheen.
Vervolgens doe je de geraspte kaas en de groene kruiden door de saus en maak je hem op smaak met zout, peper en een scheutje citroensap (en evt een beetje vers geraspte nootmuskaat).
Stijk de vulling uit in een groot plat bord en laat hem koud en stijf worden.
Bereidingswijze
Vorm telkens met 2 eetlepels een kroket. Je kunt ongeveer 8 kroketten maken met deze hoeveelheid. Strooi paneermeel op vetvrij papier of een schoon werkblad en rol hierin de kroketten terwijl je ze bijvormt. Haal ze vervolgens door met een beetje melk losgeklopt ei en wentel ze nogmaals door de paneermeel.
Bak de kroketten in heet frituurvet snel af en garneer ze evt met gefrituurde peterselie.
Serveertip
Heerlijk als lunchgerecht of voorgerecht.
Voor bij de borrel maak je van deze hoeveelheid ca 20 bitterballen
Garneren met kort gefrituurde krulpeterselie en/of wat tomaatkaviaar (kruidig ingelegde rode en gele microtomaatjes).