Ovenschotel met winterpeen, uien en gehakt( shephards pie )

  • Iers, Ovenschotel
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 08-10-2006

Deze heerlijke ovenschotel is bij ons echt favoriet. Weer eens iets anders dan HUTSPOT. Echt veel, veel lekkerder. Het recept is afkomstig van de Ierse Careen en heeft ooit in een tijdschrift gestaan.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
1 ½ kg aardappelen - 1 kg winterpeen - 2 grote uien - 2 teentjes knoflook - 2 eetl. boter + wat boter om te bakken - 500 gr rundergehakt - peper, zout, nootmuskaat - eventueel een scheutje melk -
3 runderbouillontabletten - worcestershiresaus - 50 gr geraspte Cheddarkaas of belegen Goudse kaas
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Grote ovenschaal

Bereidingswijze

Kook de aardappelen gaar in water met zout.
Stamp de aardappelen fijn en breng de puree op smaak met zout, peper, nootmuskaat en 2 eetlepels boter. Vind je de puree nog wat te dik doer er dan een scheutje melk doorheen.
Ondertussen kook je de winterpeen beetgaar (± 20 min.) in weinig water.
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Uien en knoflook lichtbruin fruiten in wat boter.
Gehakt toevoegen en rul bakken.
Op smaak maken met de verkruimelde bouillontabletten, peper, zout en een paar druppels worcestersaus. Wortelen afgieten ( Let op ! 5 eetl kooknat bij het gehakt voegen). Wortelen mengen door het gehakt. Eerst het wortel-gehaktmengsel in de vuurvaste schaal.
Puree erover verdelen en bestrooien met geraspte kaas.
In het midden van de tot 200 graden voorverwarmde oven zetten tot de bovenkant bruin kleurt. (plm. 10-15 minuten )

Bron

Libelle of Margriet

Serveertip

Met een bokbiertje (zie reactie barbarian - Hardstikke lekker!!!

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

pwiggers avatar
pwiggers 08-11-2018

Dank je wel Laurie. Heel leuk om te horen. Groetjes, Petra

Lauriemans avatar
Lauriemans 05-11-2018

Was echt heeeerlijk! Echt van genoten, top recept! Sowieso vinden wij al jou recepten tot nu toe altijd heel lekker:)

pwiggers avatar
pwiggers 05-11-2018

Dag Laurie, neem een paar druppels worcestersaus.De hoeveelheidpeper en zout kun je het beste zelf bealen. Doe eerst een klein beetje van alles en proef. Vind je het nog niet goed dat doe je er een beetje meer bij. Iedereen heeft een andere smaak. De één houdt van veel zout en peper en de ander van weinig. Veel succes met de ovenschotel.

Lauriemans avatar
Lauriemans 05-11-2018

Ik ga hem vanavond maken, hoeveel worcestershiresaus en peper/zout gebriok.je ongeveer? Ben benieuwd het klinkt heel lekker !

pwiggers avatar
pwiggers 17-03-2018

Dank je wel Lucies voor je reactie bij mijn recept. Leuk om te horen dat de ovenschotel goed heeft gesmaakt. De hoeveelheden zijn natuurlijk voor ieder anders. Grote eters, kleine eters en natuurlijk kun je wat melk door de puree doen. Ook hiervoor geldt smaken verschillen. Het fijne is altijd dat je zelf een recept altijd kunt aanpassen. Dank je wel en groetjes, Petra

Lucies avatar
Lucies 15-03-2018

Heb de helft van de ingrediënten gebruikt voor 2 personen en dan kunnen we er nóg 2 dg. van eten! Vond alleen de puree iets te droog; volgende keer er wat melk doorheen doen is wenselijk! (stond niet in het recept) verder goeie smaak hoor!!

pwiggers avatar
pwiggers 01-02-2018

Hartstikke bedankt voor je hele leuke reactie Simonekeca.

Simonekeca avatar
Simonekeca 29-01-2018

Heerlijk! Al vaker gemaakt, zo lekker vinden we het.

lucie_sneep avatar
lucie_sneep 10-01-2018

SUPER lekkere ovenschotel. Hutspot, maar dan anders. Heb er ook maar anderhalf bouillonblokje doorheen gedaan want anders te zout waarschijnlijk. Wordt wel een enorme hoeveelheid! Echt een aanrader!

pwiggers avatar
pwiggers 29-03-2016

Pietencorrie bedankt voor je leuke reactie bij mijn recept. Leuk om te horen.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten