
1 ½ kg aardappelen - 1 kg winterpeen - 2 grote uien - 2 teentjes knoflook - 2 eetl. boter + wat boter om te bakken - 500 gr rundergehakt - peper, zout, nootmuskaat - eventueel een scheutje melk -
3 runderbouillontabletten - worcestershiresaus - 50 gr geraspte Cheddarkaas of belegen Goudse kaas
Grote ovenschaal
Deze heerlijke ovenschotel is bij ons echt favoriet. Weer eens iets anders dan HUTSPOT. Echt veel, veel lekkerder. Het recept is afkomstig van de Ierse Careen en heeft ooit in een tijdschrift gestaan.
Kook de aardappelen gaar in water met zout.
Stamp de aardappelen fijn en breng de puree op smaak met zout, peper, nootmuskaat en 2 eetlepels boter. Vind je de puree nog wat te dik doer er dan een scheutje melk doorheen.
Ondertussen kook je de winterpeen beetgaar (± 20 min.) in weinig water.
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Uien en knoflook lichtbruin fruiten in wat boter.
Gehakt toevoegen en rul bakken.
Op smaak maken met de verkruimelde bouillontabletten, peper, zout en een paar druppels worcestersaus. Wortelen afgieten ( Let op ! 5 eetl kooknat bij het gehakt voegen). Wortelen mengen door het gehakt. Eerst het wortel-gehaktmengsel in de vuurvaste schaal.
Puree erover verdelen en bestrooien met geraspte kaas.
In het midden van de tot 200 graden voorverwarmde oven zetten tot de bovenkant bruin kleurt. (plm. 10-15 minuten )
Met een bokbiertje (zie reactie barbarian - Hardstikke lekker!!!
Libelle of Margriet
pwiggers 08-11-2018
Dank je wel Laurie. Heel leuk om te horen. Groetjes, Petra
Lauriemans 05-11-2018
Was echt heeeerlijk! Echt van genoten, top recept! Sowieso vinden wij al jou recepten tot nu toe altijd heel lekker:)
pwiggers 05-11-2018
Dag Laurie, neem een paar druppels worcestersaus.De hoeveelheidpeper en zout kun je het beste zelf bealen. Doe eerst een klein beetje van alles en proef. Vind je het nog niet goed dat doe je er een beetje meer bij. Iedereen heeft een andere smaak. De één houdt van veel zout en peper en de ander van weinig. Veel succes met de ovenschotel.
Lauriemans 05-11-2018
Ik ga hem vanavond maken, hoeveel worcestershiresaus en peper/zout gebriok.je ongeveer? Ben benieuwd het klinkt heel lekker !
pwiggers 17-03-2018
Dank je wel Lucies voor je reactie bij mijn recept. Leuk om te horen dat de ovenschotel goed heeft gesmaakt. De hoeveelheden zijn natuurlijk voor ieder anders. Grote eters, kleine eters en natuurlijk kun je wat melk door de puree doen. Ook hiervoor geldt smaken verschillen. Het fijne is altijd dat je zelf een recept altijd kunt aanpassen. Dank je wel en groetjes, Petra