Chelo Safeed

  • Iraans, Bijgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 13-09-2006

Hmmm :-)

Deel dit recept

Ingrediënten
600 gram rijst *
4 el plantaardige olie * 3 a 4 middelgrote aardappels *
150 ml water *
zout
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Voor het best resultaat, week je de rijst enkele uren voor, in heet water en wat zout, voordat je het gaat het koken. Schil de aardappelen, en snijd ze in plakken. Je zou de aardappelen ook ongeschild kunnen gebruiken aangezien ze vezels aan de maaltijd toevoegen. Breng in een middelgrote pan, half gevuld met water aan de kook. Voeg de rijst toe (en het weekwater) en zet je hittebron hoog tot het begint te koken. Proef van de rijst en kauw erop of het zacht id geworden. Wanneer de rijst half-knapperig half-zacht is, doe je de rijst in een zeef en laat het kookwater weglopen. Zet de kraan open en spoel het zout uit de rijst. schenk olie in de pan, voeg 150 ml water toe en leg de aardappel plakken op de bodem van de pan, voeg een beetje zout toe schep er de rijst op in de vorm van een berg. Met de rug van een lepel steek je een gaten in het midden en vier in het rond zodat de rijst kan ademen tijdens het kook proces. Sprenkel een klein beetje water over de top en sluit het deksel. Breng aan de kook op hoge hitte. Wanneer de rijst begint te stomen, verander je de stand naar middelmatige hitte en kook de rijdt ongeveer 15 minuten. Draai dan de hittebron heel laag, sprenkel wat hete olie, om hem uitdrogen te voorkomen en kook de rjst nog eens 10 minuten. Waarschijnlijk heeft nu de geur van de aardappelen je keuken gevuld. Neem nu de pan van je hittebron en geniet!

Bereidingswijze

Tips: Het beste is om basmati te gebruiken , Aftab, Pari of Feel-Neshan die te koop is in Inraanse specialiteiten winkels. Maar wees voorzichtig door deze soort niet te lang te laten koken, anders wordt het kleverig. Lang stomen vormt geen probleem. Indien deze falen, gebruik het Mahatma merk. Deze rijst heeft langer nodig om zacht te worden en de kans op kleven is klein. In traditionele Iraanse gerechten is de witte rijst verfraaid met een beetje saffraan Om om dat te doen, schep een beetje saffraan in een kopje en zet het voor enkele seconden in de magnetron . Dit helpt de saffraan extra te drogen en betere kleur te geven. Voeg er dan enkele theelepels heet water aan toe en verhit enkele minuten. Giet een paar tafel lepels gekookte rijst in het kopje en mengsel tot de rijst geel wordt. De rijst neemt direct de kleur van de saffraan aan. Hoe meer saffraan, hoe rijker de kleur en aroma. Je kunt het ook met bietensap doen, en wordt het rood, met preisap lichtgroen, en zo kun je allerlei groenten gebruiken waar kleurstoffen vanaf komen.Inplaats van aardappelen op de bodem kun je fijngesneden uien, tomaten, Iraans brood evenals Pitta brood gebruiken. Het recept is het zelfde komt er mooi en knapperig uit. Indien u niets op de bodem wilt dan krijgt de rijst een knapperige laag en heet "Tah Deeg".

Serveertip

Schep de witte rijst in een schaal en strooi er de saffraanrijst overheen. Je krijgt dan een mooie aanzicht van je schotel op tafel.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten