1. Home
  2. Recepten
  3. Iraanse keuken
  4. Ash-e Reshteh

Ash-e Reshteh

  • Iraans, Soep
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 09-09-2006

Ingrediënten 4 personen


50 gram rode nierbonen, geweekte * 50 gram soldaten of marinebonen,geweekt * 50 gram kekererwten, geweekt * 50 gram linzen * 3 uien, fijngesneden * 3 el. olie * 2 tl zout * 1 tl. zwarte peper * 1 tl. geelwortel * 3 liter schapenvleesbouillon * 50 gr bieslook of sjalotjes, grof gehakt * 1 kopj edillekruid, gehakt * 1 bos peterselie, grof gehakte * 250 gram verse spinazie * 1 gekookte biet in blokjes * 150 gram Iraanse of ei-noedels *
1 el meel * 1/4 pot zure room * 1 dl witte wijnazijn
Gheimeh (garmering):
500 gram schapenfilets, in blokjes * 2 uien in blokjes * 1 bol gechilde knoflook, geplet * 2 el. olie * 1 dl water * 2 el. gele spliterwten * 1 el. tomatenpuree * 1/2 tl. saffraan, in 1 el heet water opgelost * 1/2 tl. zout
Munt (Garnering)
1 ui, fijngesneden * 3 tenen knflook, geplet * 1 el. olie * 1 el. gedroogde munt



Dit is een Perzisch recept, maar is gelijkwaardig aan de Ash, dat ook in Afghaanse restaurants geserveerd wordt. "Ash-e"
betekent "soep" in Farsi. Perzische noedels (Reshteh) zijn verkrijgbaar in de midden-oosten voedsel
winkels in Amsterdam. De vloeibare kashke (wei) is verkrijgbaar, maar de kwaliteit is niet altijd goed,
vandaar dat zure room de wei vervangt.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

In grote pan de uien bruinen in olie. Voeg zout, peper en geelwortel toe. Schenk water erbij en voeg nierbonen, soldatenbonen en de kekers toe. Het dekselerop en 45 minuten laten sudderen. Voeg dan de linzen en bouillon toe. Kook 35 minuten zachtjes gaar. Voeg dan de sjalotjes, dille, peterselie, spinazie en bietenblokjes toe. Roer alles goed door en kook nog eens 15 minuten. Breng, indien nodig, de soep op smaak met peper en zout, en voeg wat water toe wanneer de soep te dik is. Doe er dan de noedels, en het meel en sudder zachtjes door tot de noedelss gaar zijn.
Trek het potje zure room open en voer er een paar lepels soep aan toe, maar houd een paar lepes apart. Roer dot door elkaar, schenk dit bij de inhoud, en roer alles nog eens door.

Bereidingswijze

Gheimeh(garnering)
Ongeveer 1/2 uur voor het opdienen, Het vlees bruinen samen met de, ui en knoflook in olie. Roer het water erdoor en de gele spliterwten. Het deksel erop en kook 20 minuten over lage hitte. Voeg aan tomatenpuree, saffraan en
zout toe. Sudder nog eens 10 minuten.
Munt (garnering):
Terwijl Gheimeh suddert, maak je de munt garnering klaar. Ui en knoflook in olie bruinen. Verwijder van de hittebron. Voeg er dan de munt aan toe en roer dit door het uimengsel.

Serveertip

Giet soep in borden en garneer met Gheimeh en munt.
Schep in het midden van elk bord een lepeltje zure room.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van googoosh


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van googoosh
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top