Vegetarische Soto

  • Indonesisch, Soep
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 26-08-2006

Een mooi gerecht zonder vlees of kip

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
4 uien, 5 tenen knoflook, 150 gram gemberwortel, 4 stengels sereh, 4 blaadjes djeroek poeroet, 4 blaadjes salam, 4 el laos, 2 tl koenjit 3 el olie, 2 flinke bossen selderij, 6 preien, 1 grote winterpeen, 100 gram tauge, 4 kopjes ongekookte basmati rijst, 3 1/2 verse groentenbouillon, 2 zakjes gefruite uitjes(toko), 4 limoenen, sambal badjak.


Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Zet een pan met ruim drieenhalve liter water op en breng aan de kook. Spoel de tauge en laat ze uitlekken. Was de selderij en laat ze uitlekken in een vergiet. Schil de gember en snijd het in stukjes. Sploel de kruiden en snijd de sereh in. Maak de preien schoon, schrap de wortel en schil de uien. Snijd de uien, op 2 uien na, fijn en ontvel de knoflooktenen. Snijd de winterpeen, 2 preien in 3 stukken, bind ze samen met de bos selderij vast met keukentouw, voeg dat samen met een ui, sereh, djeroek poeroet en salamblaadjes aan het kookwater toe, en laat het een anderhalf uur trekken.
Doe de fijgesneden ui, knoflook met de laos en de kunjit in de vijzel, stamp het tot moes en fruit het zachtjes aan in een kleine steelpan.
Neem de groenten uit de pan, druk ze goed uit en gooi het weg.
Schep 1 soeplepel bouillon in de steelpaan, roer om en voeg het aan de pan bouillon toe.

Bereidingswijze

Was de rijst en zet deze met water tot het eerste vingerkootje boven de rijst in de rijstkoker, of
Breng het aan de kook en laat in tien minuten op halve hitte met de deksel half op de pan, het water verdampen tot er gaatjes in de rijst zichtbaar zijn. Zet vervolgens de hittebron laag en sluit de pan met deksel goed af.
Laat de rijst op de laagste stand drogen.
Laat de soep heel zachtjes pruttelen.
strooi de zakjes gefruite ui in een schaaltje.
Snij de prei in de lengte in vieren door en snij ze vervolgens in flinterdunne schijfjes en doe het in een schaal.
Snij dan de selderij flinterfijn en doe dit ook in en schaal.
Leg de tauge in een pannetje met kokend water gedurende 7 minuten.(Haal wel de pan van de hittebron)
Haal de tauge er uit, laat uitlekken en zet dit ook weg in een schaal.

Serveertip

Zet alles op tafel.
Schep rijst op een diep bord.
Verdeel de tauge, selderij en de prei rond de rijst.
Schep de bouillon eroverheen.
knijp er limoensap boven uit.
Leg een lik sambal badjak (extra heet) op de rand en bestrooi het gerecht met gefruite uitjes.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten