Pruimenkoek

  • Nederlands, Nagerecht
  • 10-20 min.

Deel dit recept

Ingrediënten
400 gr bloem,
1 pakje gedroogde gist,
snufje zout,
100 gr suiker,
100 gr boter of bakmargarine,
1 vierde l melk,
blauwe pruimen.
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Warm de melk op. Ze moet lauw zijn voor deze bereiding. Smelt de boter. Meng de bloem in een kom met het gistpoeder, het zout en de suiker. Men er de boter en de melk doorheen. Opletten met de melk. Ik had er bijvoorbeeld net een beetje te veel bijgedaan, daardoor was het deeg iets te slap. Dat kan je oplossen door een beetje bloem toe te voegen.Je kan ook met verse gist werken, maar dan moet je een voordeeg maken. Je verbrokkelt de gist in een kopje lauwe melk, samen met 1 theelepel suiker en 4 eetlepels bloem. Giet de rest van de bloem in een kom en maak er in het midden een kuiltje in. Daarin giet je het voordeeg, waarna je het door de bloem mengt. Als alle ingredienten goed vermengd zijn leg je een schone handdoek over de kom en zet je de kom weg op een warme plaats. Bijvoorbeeld op of naast de verwarming. Laat het zo 30 minuten staan zodat het deeg kan rijzen.

Bereidingswijze

Als het deeg gerezen is (ongeveer verdubbeld in volume), heb je twee mogelijkheden. Ofwel kneed je het deeg nog eens door. Ofwel laat je het zoals het is. dat laatste geeft een luchtiger, korreliger effect na het bakken. Je kan werken met een lage taartvorm of rechtstreeks op het bakblik (= plaatkoek). Het geknede deeg rol je uit tot de gewenste grootte of je duwt het gewoon met de handen uit in de vorm. Niet gekneed deeg spatel je in de vorm.Ontpit de pruimen en snij ze in vier partjes. Leg die op het deeg. Sommige soortenpruimen geven bij het bakken vrij veel vocht af. Om te voorkomen dat het over de koekrand loopt, wat korsten maakt, bekleed je de rand van de bakvorm best met reepjes aluminiumfolie.Zet de koek in de oven op 200 graden. Laat 30-40 minuten bakken. Goed laten afkoelen.

Serveertip

Afhankelijk van de pruimensoort (sommige zijn zuurder dan andere) of je eigen smaak kan je de koek bij het opdienen al dan niet bestrooien met suiker. Tip: is ook lekker bijvoorbeeld met reines claudes of mirabellen.Of met andere soorten fruit: bosbessen, kruisbessen, rabarber,...

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

ghislaine1941 avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten