FRANSE AARDBEIENTAART VAN DE PLAAT

  • Frans, Banket
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 09-07-2006
  • FRANSE AARDBEIENTAART VAN DE PLAAT

    FRANSE AARDBEIENTAART VAN DE PLAAT

    FRANSE AARDBEIENTAART VAN DE PLAAT

De bodem is van bladerdeeg, de topping bestaat uit een berg vers fruit naar keuze met daartussen een laag banketbakkersroom. Hij is groot, dus het deelt lekker uit. Je kunt hem natuurlijk ook in het klein maken, dan gewoon van alles de helft

Deel dit recept

Ingrediënten 16 personen

taart

(voor een ovenplaat van 34 x 44 cm. 12 tot 15 personen)



- 10 plakjes roomboter bladerdeeg (diepvries)

- 1 pak bruine bonen (om blind te bakken)

- bakpapier

- 1 eigeel

- 1 eetlepel kristalsuiker

- 1 liter banketbakkersroom

- 1 kilo aardbeien

- 1 zakje taartgelei(of 1 scheut balsamicoazijn en 1 zakje vanillesuiker)

- takje munt



Banketbakkersroom



- 1 liter melk

- 1 vanillestokje

- 200 gram suiker

- 3 eierdooiers

- 80 gram custard


Boodschappen bestellen
Benodigdheden


Voorbereiding


Banketbakkersroom

- Houd een kopje koude melk achter. Breng de rest, samen met het opengesneden vanillestokje en de helft van de suiker aan de kook en laat 15 minuten trekken.



Doe de eierdooiers in een beslagkom en klop met de rest van de suiker schuimig. Voeg de custardpoeder en de koude melk toe en mix dit weer even.



Verwijder het vanillestokje, schraap met een lepeltje de zwarte zaadjes eruit en roer dit door de hete melk. Doe iets hete melk bij het custardmengsel, roer en voeg dit bij de rest van de hete melk. Breng dit aan de kook, terwijl je goed roert, tot de pudding dik wordt.
Stort dit in een wijde schaal en bestrijk de bovenkant met boter om velvorming tegen te gaan. Dek af met plastic folie. Roer voor gebruik goed door.


Bereidingswijze


Taart

- Laat het bladerdeeg ontdooien. Verwarm de oven voor op 180 graden

- Vet de ovenplaat in met boter en bekleed dit met de bladerdeegplakjes. Bestrijk de randen met koud water, laat ze iets overlappen en plak de randen op elkaar

- Bedek dit met bakpapier en prik er met de vork gaten in. Bedek dit met de bakbonen en bak dit 15 minuten in de oven. Verwijder de bonen en bakpapier

- Roer het eigeel los met 1 eetlepel suiker en 1 eetlepel water. Kwast de taartbodem hiermee helemaal in en bak hem nog ca. 5 minuten tot hij goudbruin is

- Laat afkoelen en bewaar tot gebruik in een plastic zak

- Was de aardbeien, ontdoe ze van de kroontjes en snijd zonodig doormidden.
- Als je de gelei gebruikt hebt, laat je hem afkoelen tot hij stevig wordt

- Bedek de taartbodem met banketbakkersroom en overlaad hem met aardbeien

- Schenk evt. de gelei erover

- Garneer met muntblaadjes en slagroom


Serveertip



Vanillesuiker

Er gaat niets boven de overherlijke geur en smaak van echte vanille, maar het is nogal duur.

Gelukkig kun je hem meerdere keren gebruiken. Spoel af en laat drogen. Bewaar het stokje in een potje met suiker tot je hem weer nodig hebt.

Je kunt hem zo'n drie keer gebruiken en je maakt zo bovendien zelf een heerlijke vanillesuiker.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

koekblikje avatar
koekblikje 30-05-2012

Hallo, ik ben van plan om morgen deze plaattaart te maken maar mis een beetje de beschrijving van de afwerking. Moet ik de bovenkant van de banketbakkersroom bestrijken met boter ? Huh ? En die room moet na het bakken van het bladerdeeg eerst en dan de aardbeien daar bovenop, toch ? En wat moet ik dan met die taartgelei / bals.azijn + vanillesuiker; hoe werkt dat ? Kan ik de vulling van bonen die gebruikt is voor het bakken nog wel gebruiken als bonen later ? k Hoop maar dat je nog antwoord geeft..............

tamara05 avatar
tamara05 17-07-2006

Oeps moet -mijn moeders- verjaardag zijn. Maar ga er vanuit dat de visite het heerlijk vind.

tamara05 avatar
tamara05 17-07-2006

Lijkt me heerlijk, ik ga hem morgen maken voor mijn verjaardag, hopelijk kan de visite er van smullen!

wooley avatar
wooley 10-07-2006

Ziet er goed uit! Meegenomen dus.. Groetjes Jacqueline

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten