Vuurpot

  • Chinees,
  • > 120 min.

Noord-Chinese Fondue

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
500 g magere lamslende, vet afgesneden 300 g stevige tofoe, 250 g kleine champignons, 250 g peulen, 250 g rode paprika, 200 g Chinese kool, fijngeschaafd 150 g spinazieblaadjes, 3 lente uien, 2 tenen knoflook, uit de knijper 1 cm verse gemberwortel, 2 el. gehakte verse koriander 125 gr rijstnoedels, Chinese kippebouillon, 750 g kip, 30 g verse gemberwortel, 3 voorjaarsuien, 6 takjes verse koriander, 3 dl rijstwijn, Dipsaus:
6 el shoyu, 11/2 theel. Chinese kristalsuiker of ruwe rietsuiker, 3 voorjaarsuien, 2 cm verse gemberwortel, 2 tenen knoflook, Tabasco
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Trek de bouillon zeker 7 uur tevoren. Spoel en ontvel de kip en hak in stukken van 7 cm. Schil de gember en hak ze fijn. Snijd de kopjes snijd ze in brede ringen. Spoel de koriander schoon. Zet de stukken kip met de gember, de voorjaarsuien en de takjes koriander plus nog 2 liter koud water in een ruime pan op. Wacht tot het water kookt, schuim dan grondig af, draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat de bouillon 2 uur trekken. Haal de stukken kip daarna uit de pan en bewaar ze voor later. Laat de bouillon na afkoelen en zeven afgedekt in een kan tenminste 4 uur of een hele nacht in de koelkast staan, zodat al het vet in een gestolde laag op de inmiddels gegeleerde bouillon zit.
Leg het lamsvlees circa 50 minuten tot 1 uur voor de maaltijd in folie verpakt in de vriezer om enigszins op te stijven.
Snijd de tofu in dunne reepjes van circa 4 x 1 cm gesneden. Wrijf de champignons schoon en snijd ze in twee. Haal de peultjes af. Was de paprika,s en snijd ze in dezelfde maat als de tofu. Schil de gember en hak ze grof. Spoel de spinazie schoon en haal de steeltjes eraf. Snijd van de lente ui de kopjes af en snijd in stukken van 5 cm. Breek de rijstnoedels in stukjes.

Bereidingswijze

Klop in een kom alle ingredienten voor de dipsaus behalve de Tabasco door elkaar. Haal de vetlaag van de bouillon af en gooi die weg. Maak.de bouillon op laag vuur weer vloeibaar en roer er dan de rijstwijn of sherry doorheen. Roer hiervan 4 eetlepels door de dipsaus en daarna Tabasco naar smaak. Verdeel deze saus over 4 kleine bakjes.
Haal het halfbevroren vlees uit de folie en snij het met een heel scherp mes op de draad in flinterdunne plakken, of doe dit met een elektrische snijmachine. Schik deze plakken met de tofoe, de champignons, de peulen, de paprika, de kool en de spinazie op een grote schaal of 4 afzonderlijke schaaltjes. Dek voor elke eter een paar stokjes, een bakje met dipsaus, een soepkom en een (Chinese porseleinen) soeplepel.
Maak de bouillon af met de fijngehakte lente uien, knoflook, gember en koriander en breng hem aan de kook. Steek de vuurpot tijdig aan of breng een metalen fonduepot in orde. Zet de pot midden op tafel en schep er voorzichtig de kokende bouillon in. Het is daarna de bedoeling dat elke eter met de stokjes beurtelings vlees, groente en tofoe in de kokende bouillon doopt en na 30 seconden tot 1 minuut (afhankelijk- van de smaak) weer uit de pot vist om in de saus te dippen en dan op te eten. Wie in het bezit is van een grote vuurpot of fonduepot kan ook telkens voor alle eters tegelijk een portie klaarmaken en gebruikt hierbij een metalen schepnetje. Wanneer alles is opgegeten komen de noedels aan de beurt. Mocht er nog bouillon ongebruikt zijn, giet hem dan kokend bij de bouillon in de pot. Laat er de rijstnoedels 2 tot 3 minuten in zacht worden en verdeel de noedelsoep daarna over de kommen.

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

swing_kokkel avatar
swing_kokkel

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten